Het interieur van de kerk bezien vanaf het orgel.
Het interieur van de kerk bezien vanaf het orgel. Foto: Archieffoto

Zwolle Baroque: Benefiet voor monumentaal Schnitgerorgel

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - De stad Zwolle is in het bezit van het grootste originele barokorgel van de wereld: het Schnitgerorgel. Dit orgel staat in Academiehuis Grote Kerk. Met het muziekfestival Zwolle Baroque  vestigt een keur van musici tijdens het eerste weekend van oktober de aandacht op instrument, waarvan de grote restauratie recent is begonnen.

Tijdens het benefietweekend op 1 en 2 oktober laten de beste nationale én Zwolse musici van zich horen op diverse podia in de stad, zo laat de organisatie weten in een persbericht. “Tijdens dit muzikale weekend zullen onder anderen de gezelschappen Holland Baroque, Ton Koopman met zijn Amsterdam Baroque Orchestra, Hannes Minnaar, Het Nederlands Bach Consort en Het Rubens Consort te horen zijn. Ook spelen er diverse beiaardiers op de Peperbus, horen we jong talent van ArtEZ conservatorium op diverse locaties en verrassen cross-overs tussen klassieke en hedendaagse muziek het publiek.”

Juist vanuit de aanwezigheid van het beroemde orgel uit 1721 in Zwolle, is een breed barokweekend een logische stap, zo meent de organisatie. “Het orgel is niet bespeelbaar, want de restauratie is in volle gang. Maar de ambitie om de muziek die past bij die periode te laten klinken is er zeker. Er zullen zeker ook composities klinken die afkomstig zijn uit een latere tijd. Wel is er altijd een link met deze periode waarin grootheden als Bach hun werk schreven. Aan dit weekend werken naast nationale en Zwolse gezelschappen, vele partners mee uit de stad, waaronder de Zwolse Beiaardstichting, Zwolse theaters, ANNO, Hedon en de gemeente. Er zullen bijzondere locaties worden ingezet, die al wandelend bezocht worden voor een verrassend concert.  Voorbeelden daarvan zijn de Lutherse Kerk, Odeon en de Doopsgezinde kerk. De grote concerten zullen plaatsvinden in Academiehuis Grote Kerk.” Tickets zijn vanaf nu te koop via www.zwollebaroque.nl

Het majestueuze barok-orgel met 4 klavieren, 63 registers en meer dan 4.400 pijpen is in de jaren 1719-1721 gebouwd door de beroemde orgelbouw familie Schnitger. Ontworpen door vader Arp - ook wel de Stradivarius van de orgelbouw genoemd - en afgebouwd onder leiding van zijn zoon Frans Caspar, op dat moment 26 jaar oud. Door zijn voorgestelde uitbreidingen is het orgel, een toonbeeld van de Noord Duitse barok, meer dan 100 jaar het grootste orgel van Nederland geweest. Van het orgel is nog relatief veel oorspronkelijk materiaal bewaard gebleven (bijvoorbeeld de complete balgenkamer, de oorspronkelijke klavieren, maar ook veel origineel pijpwerk). Dit biedt de unieke kans om het orgel weer zo goed mogelijk in oorspronkelijke staat terug te brengen en de luisteraar in de toekomst 300 jaar mee terug in de tijd te nemen.

De omvang van de restauratie begroting vertoont overeenkomsten met de grootte van het orgel.  Er is 2,1 miljoen aan kosten voorzien, dit komt vooral omdat, naast al het binnenwerk, iedere orgelpijp handmatig gerestaureerd moet worden. De forse bijdragen van de provincie Overijssel en het Rijk helpen enorm om de restauratie te realiseren, maar daarmee is nog niet het volledige bedrag beschikbaar. Dankzij een garantstelling kan er nu al wel vast begonnen worden met de restauratie. Dat is volgens het Academiehuis goed nieuws, want daarmee is er voortgang en is het mogelijk de werkzaamheden te komen bekijken in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. 

Steun vanuit fondsen en particulieren blijft een voorwaarde om de restauratie volledig te realiseren. Deze ondersteuning is mogelijk door middel van donaties of het adopteren van één van de 4400 orgelpijpen of één van de 26 beelden. De adoptant krijgt een exclusief certificaat toegestuurd waarin de adoptie is vastgelegd.