Afbeelding
Foto: Gerard van der Sluijs

Marktconcerten in Academiehuis Grote Kerk beginnen weer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Academiehuis de Grote Kerk zijn vanaf zaterdag 29 januari weer wekelijks marktconcerten. Door de versoepelingen is het mogelijk publiek weer te ontvangen in de kerk die deze week ook haar deuren weer heeft geopend. 

De concerten op het Leeuwenbergh-orgel beginnen om 13.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het eerste concert wordt verzorgd door organist Martin van Heerde, waarbij er werken klinken van Bach en Pachelbel. Bezoekers wordt om een gift gevraagd na afloop van het concert. Deze komt ten goede aan de aanstaande restauratie van het beroemde Schnitgerorgel uit 1721. Ook is er meer informatie verkrijgbaar over deze restauratie. 

Traditie

De marktconcerten zijn al lang een traditie die net voor corona weer is opgepakt. In periodes dat het mogelijk was, werden ze ook weer georganiseerd. Wekelijks kwamen er orgelliefhebbers en belangstellenden naar het Academiehuis om naar het Leeuwenbergh-orgel te luisteren. Tegelijkertijd was er ontmoeting en werd het laatste nieuws gedeeld rondom de aanstaande restauratie van het beroemde Schnitgerorgel. Ook zaterdag is hier weer veel over te vertellen. Binnen afzienbare tijd wordt er zichtbaar gewerkt aan het orgel. 

Belangeloos

In de kerk is veel ruimte waardoor er altijd voldoende afstand tussen de bezoekers mogelijk is. De organisten die spelen, werken belangeloos mee ten bate van het Schnitgerorgel. De steigers in de noordbeuk van Academiehuis de Grote Kerk zijn rondom de feestdagen afgebroken, waardoor het resultaat nu zichtbaar is. Al ruim een jaar wordt er ook aan de binnenkant van de kerk gerestaureerd. Het complete schilder- en stucwerk krijgt een opknapbeurt. Nu ongeveer de helft gereed is, is het verschil tussen voor en na goed zichtbaar. 

Uitgepakt

Omdat de steigers uit de noordbeuk van de kerk zijn gehaald, is ook het Leeuwenbergh-orgel weer uitgepakt. Het was ingepakt om het tegen stof te beschermen. Het kan en zal nu weer wekelijks in volle glorie worden gezien en gehoord. Geven kan contant, maar er is in de kerk ook een mogelijkheid om contactloos te doneren. Via de website www.schnitgerorgelzwolle.nl kunnen er ook orgelpijpen worden geadopteerd. Via Facebook worden wekelijks de organisten aangekondigd die in die week ‘stadsorganist van dienst’ zijn.

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 22 apr, 12:17
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18