Afbeelding
Foto: Eva Posthuma

Column Van de tribune: Uitfluiters

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het doorgronden van je eigen leven is al een hele opgave. Het ontraadselen van een andermans doen en laten is nog veel ingewikkelder.

Wie kan me vertellen waarom er ‘supporters’ een voetballer bij de eerste wedstrijd van het seizoen uitfluiten bij zijn overigens terechte wisselbeurt?

Wie kan me vertellen waarom ‘supporters’ op de sociale media diezelfde voetballer ‘himmelhoch’ bejubelen omdat hij twee doelpunten maakte?

Ik snap niets van dit soort praktijken. Ik begrijp de moppers en gevloek op het moment dat de 22-jarige in kwestie opgelegde kansen mist. Die van mijn waren luid hoorbaar. Maar je eigen clubspeler uitfluiten? Onbestaanbaar en toch werkelijkheid.

Dat je blij bent dat de knul een wedstrijd later er twee in het netje schiet, versta ik ook. Ik jubelde hard voor mijn televisie. Maar om zo’n gastje direct de hemel in te prijzen? Mijn bewondering gaat vooral naar de trainer die het lef en het vertrouwen had om die jongen de volgende wedstrijd weer op te stellen.

Emoties doen rare dingen met mensen. Invloeden van buitenaf ook. Ik tikte bewust aanhalingstekens bij het woord supporters. Ik ben benieuwd hoe met name de uitfluiters die zondagavond dachten toen ze hun dag afsloten. Zouden ze al met al een seconde hebben nagedacht over hun gedrag? Ik vrees van niet. Misschien dronken ze er nog een laatste glas op.

Dat de branie, de bluf maar vooral de ongenuanceerde blijdschap na twee competitiewedstrijden van de sociale media afdruipt, begrijp ik als supporter beter. De hoeveelheid screenshots van de ranglijst waarop wij bovenaan staan, is niet te tellen.

Terwijl het seizoen nog erg lang is, worden de verwachtingen rond PEC Zwolle opgeschroefd. Ik vrees nu al de emoties als we eens een keer zullen verliezen.

Eerlijk gezegd moet ik erg wennen aan het spelen in de Keuken Kampioen Divisie. Vooral het gebrek aan zendtijd op tv nekt me. Bij Foxports moet ik het doen met een schakelprogramma, waardoor je verplicht word te kijken naar wedstrijden die me geen bal kunnen schelen. Een tv versie van het radio programma “Langs de Lijn”. Maar dan wat trager en niet met liefde voor de sport gemaakt.

Het is helaas niet anders, dus heb ik besloten dit seizoen maar wat meer mee te gaan naar uitwedstrijden. Vrijdag was het uitvak in IJmuiden bommetje vol begreep ik. Dat zijn de ware supporters tussen wie ik me grotendeels thuisvoel. Daar zitten zeker geen uitfluiters tussen.

Anton Cramer

Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant bij Autobedrijf Bert Wieten Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 14 uur geleden
De beide clubmannen Fred van Dam (links) en Hans de Groot (beiden staand) hopen op veel nieuwe aanmeldingen.
Veelzijdige Toerclub Swolland is hard toe aan nieuw fietsbloed Sport 17 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.