Suzanne Vink van ZwolleDoet!.
Suzanne Vink van ZwolleDoet!. Foto: Eigen foto

In cursus Bruggenbouwers over financiële krapte is ervaring van de een de oplossing voor de ander

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Van een leven in rijkdom naar een leven in de bijstand. Dat overkwam de Zwolse Karin ter Horst. Het voelde als falen en ze verloor haar zelfvertrouwen. Nu springt ze in de bres voor Zwollenaren die financieel krap zitten. Voor mensen die ook iets ingrijpends hebben meegemaakt en anderen willen helpen door hun eigen ervaringen te delen, organiseert ZwolleDoet! begin september de gratis cursus Bruggenbouwers. Aanmelden kan nog een paar dagen, tot en met zondag 31 juli.

Bruggenbouwers maken vanuit hun ervaring een verschil voor anderen, omdat ze zelf te maken hebben gehad met eenzaamheid, armoede, discriminatie, een beperking, chronische ziekte, mantelzorg of iets anders. Het doel van de tweedaagse cursus (zaterdag 3 en 10 september) is dat de ervaringsdeskundigen een project of activiteit opzetten waarmee ze anderen helpen.

Karin ter Horst kwam tien jaar geleden na haar echtscheiding in de bijstand terecht. “Compleet onverwacht. Mijn man had een bedrijf en ‘het kon niet op’: een tweede huis in Zuid-Frankrijk, twee Audi’s voor de deur, vier keer per jaar op vakantie en golfles voor onze zoon. Na de scheiding had ik geen inkomen. Ik wist niet hoe ik rond moest komen, had geen idee waar ik een uitkering aan kon vragen en was teleurgesteld in mijzelf. Ik was er niet in geslaagd mijn huwelijk in stand te houden en als mijn zoon de koelkast opentrok, was die leeg.”

Totdat ze op aanraden van de buren een bijstandsuitkering aanvroeg en besloot er het beste van te maken. “Ook ging ik naar ZwolleDoet! voor vrijwilligerswerk en van het een kwam het ander. In 2015 deed ik mee aan de gratis cursus Bruggenbouwers en startte ik de Life Carrousel: activiteiten bij mij thuis, voor mensen die financieel krap zitten. Haken, schilderen, dat soort dingen. Mijn idee was dat ondertussen het gesprek ontstond. De deelnemers liepen tegen dezelfde dingen aan als ik een paar jaar eerder. Ik hielp ze. ‘Daar kun je een uitkering aanvragen, daar kun je gratis kleding halen, daar geven ze eten.’ Dat is uitgegroeid tot een hele lijst. Die staat op Samenzwolle.nl/hulpbijarmoede.” 

De Bruggenbouwers die meedoen aan onze cursussen, hebben allemaal iets anders meegemaakt”, vertelt Suzanne Vink van ZwolleDoet!. “Maar wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet alleen de zorgen kennen, maar ook de oplossingen. Net als Karin. Zij snapt wat de ander meemaakt, maar ziet ook mogelijkheden om er anders of beter mee om te gaan, of zelfs uit de situatie te komen.”

Het leverde Karin een baan op. “Gemeente Zwolle zocht ervaringsdeskundigen op het gebied van armoede. De toenmalige trainer van Bruggenbouwers zei: ‘dat is iets voor jou’. Ik solliciteerde en kreeg de baan. Ik begon met voorlichting geven op scholen, over hoe het is om te leven met financiële krapte. Tegenwoordig is het mijn rol om verbeterpunten in het armoedebeleid aan te kaarten. Als ik bijvoorbeeld van iemand hoor dat een bepaalde voorziening voor de een snel geregeld is terwijl het voor de ander lang duurt, breng ik dat ter sprake.”

Door de positieve ervaringen kreeg Karin haar vertrouwen terug. “Ik was het vertrouwen kwijt na mijn scheiding, in andere mensen en in de maatschappij. Toen ik weer werd gezien en welkom was, leerde ik dat ik iets te vertellen had. Als het vuurtje van zingeving is aangewakkerd, ontstaat er kracht. Dat heeft Bruggenbouwers me gebracht.”  
“Dit zie ik bij veel deelnemers”, zegt Suzanne. “Als Bruggenbouwer doen ze dingen die ze voorheen niet voor mogelijk hielden. Of ontmoeten ze mensen die hun situatie begrijpen. Dat heeft positieve invloed.”

De cursus bestaat uit de twee zaterdagen met workshops en inspiratiesessies, op 3 en 10 september. Deelnemers leren hoe ze hun eigen project opzetten. In drie maanden werken ze hun plan uit. Iedere veertien dagen hebben ze een halfuur een-op-eenbegeleiding van Suzanne. “Deelnemers kunnen rekenen op mijn ondersteuning en die van ervaringsdeskundige Sharen Elizabeth”, zegt Suzanne. “Naar schatting vraagt het traject zo’n 4 uur in de week tijd.”