Afbeelding
Foto: Shutterstock

OM wil vrijspraak voor bezit twee wapens uit depot Schellerberg

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Op twee wapens uit het opgegraven wapendepot op landgoed Schellerberg zat DNA-materiaal van Harderwijker H.D. De man is eerder veroordeeld voor betrokkenheid bij een wapendepot in Assendorp, maar een celstraf zit er nu niet in.

De officier van justitie meldde dinsdag op de strafzaak in Zwolle dat er onvoldoende bewijs ligt voor een veroordeling. De 52-jarige Harderwijker is al vaker met grote strafdossiers in verband gebracht. Zo suggereerde het Openbaar Ministerie in 2015 dat er een verband was tussen het wapendepot in Assendorp en de liquidatie van de Zwolse kok Robert Voorhorst in Stadshagen. Geen van de vele wapens en munitie – waaronder vele patronen voor een AK47 automatisch vuurwapen – zijn gebruikt bij die liquidatie. Niet D. maar zijn handlanger Ö.S. van destijds was korte tijd verdachte in dat nog altijd onopgeloste liquidatiedossier.

Op 8 september 2020 stuitte een man met zijn metaaldetector op een ingegraven tonnetje op landgoed Schellerberg. In die ton zaten wapens. Al snel bleek het te gaan om een groot wapendepot. Een van de aangetroffen wapens is gebruikt bij de liquidatie van Henk Wolters op oudejaarsdag 2019. De link tussen dat wapendepot en D. is het feit dat zijn DNA-materiaal op twee wapens zat: een uzi (machinegeweer) en een Taurus PT92 pistool. De politie hoopte uit tapgesprekken meer bewijs te halen maar verzamelde hiermee juist bewijs voor het tegendeel, zo las advocaat Arne Kloosterman voor uit de tapverslagen. ‘’Wat denk je van mij? Ik ben helemaal overdonderd man’’ zegt hij tegen zijn vriendin. ‘’Je doet godverdomme al jaren niets meer’’ reageerde zij.

De officier van justitie was kort van stof: er ligt onvoldoende bewijs voor een veroordeling. Advocaat Kloosterman benadrukte dat er bijvoorbeeld geen bewijs is dat D. wist van de wapenopslag. Bovendien was het DNA-spoor van D. vermengd met dat van zeker nog twee andere personen. ‘’Daarom verzoek ik integrale vrijspraak.’’ D. zegt zijn leven gebeterd te hebben sinds hij jaren terug opa is geworden. Hij had verder aan de zaak niets toe te voegen.

De uitspraak volgt op 27 september.


Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37