Afbeelding
Foto: Shutterstock

Jeugddetentie voor 18-jarige overvaller met geldproblemen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 18-jarige Zwollenaar is donderdag veroordeeld tot 240 dagen jeugddetentie waarvan de helft voorwaardelijk voor de overval op een pizzeria in Holtenbroek. De jongeman dacht zo van zijn schulden af te komen.

Samen met een 19-jarige vriend drong de 18-jarige Mohammad A.J. Op de avond van 23 februari de Domino’s aan de Bachlaan binnen. De twee aanwezige medewerkers waren net bezig met het einde van hun werkdag toen een van hen onder bedreiging van een klauwhamer en een mes op de knieën gedwongen werd. De jeugdige overvallers gingen er met een buit van iets meer dan 300 euro vandoor, maar het duo werd al vrij snel opgepakt. 

De 19-jarige kreeg in juni al 20 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk opgelegd. J. heeft bekend dat het zijn idee was om de roof te plegen. Hij was door zijn vader op straat gezet en had schulden. Hij moest snel 300 euro zien te ‘verdienen’. ‘’Ik had er niet echt over nagedacht’’, zei hij twee weken terug op de zitting.

J. kwam op het idee van de overval na het zien van filmpjes op Youtube. De rechters rekenen het de jongeman zwaar aan dat hij alleen oog had voor zijn eigen financiële sores en daarbij geen oog had voor de gevolgen voor de slachtoffers. De roof was ‘’buitengewoon brutaal’’ en hij had moeten beseffen dat het plegen van een overval ‘’niet de manier is om financiële problemen op te lossen’’. Zo moest een van de slachtoffers, van dezelfde leeftijd als de overvallers, tijdelijk zijn studie onderbreken om de overval te kunnen verwerken. Naast de jeugddetentie moet de overvaller meewerken aan ambulante behandeling en moet hij controles op alcohol- en cannabisgebruik ondergaan.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45