Kieft (l) en Venema (bij een kleurrijk werk van Cees Bouman): “Palet is nog steeds een springlevende vereniging.”
Kieft (l) en Venema (bij een kleurrijk werk van Cees Bouman): “Palet is nog steeds een springlevende vereniging.” Foto: Sigrid Aalfs

Vereniging van beeldend kunstenaars Palet viert jubileum: 75 jaar onveranderd samen tekenen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Vereniging  van beeldend kunstenaars Palet viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Palet viert het jubileum onder andere met de expositie ‘Feest’ in het eigen gebouw die is te zien tot en met 1 oktober.  De vereniging heeft veel betekend voor de ontwikkeling van kunst en cultuur in de stad. Ze legde de basis voor kunsteducatie en filmtheater.  

(door Sigrid Aalfs)

Tegenwoordig telt de vereniging circa honderd leden. “Onze wens voor de toekomst is meer en betaalbare tentoonstellingsruimte in de stad”, vertellen voorzitter An Kieft en secretaris Anneke Velema. “Dit willen we onder andere bereiken door meer samen op te trekken met andere kunstenaarspartijen.”

In 1947 vormde een groep kunstenaars de ‘Vereniging Beoefenaars van de Beeldende Kunst Het Palet’. De plek waar ze samen kwamen was het voormalige gymnasium aan de Veerallee. De eerste expositie die deze groep hield was in de voormalige IJsselcentrale. “Op cultureel gebied was er weinig. Daarom wilde Het Palet jongeren laten kennismaken met kunst, “ legt Kieft uit. In 1948 verhuisde de vereniging naar het Hopmanshuis. Dat was de plek waar lessen voor het eerst plaatsvonden. Ieder was welkom in Kunstschool Het Palet. De bekende kunstenaars Stien Eelsingh en Piet Zwiers stonden er voor de klas. Mensen konden leren tekenen en schilderen. In 1968 verliet de Het Palet het Hopmanshuis en daarna kreeg het verschillende plekken toebedeeld. Vanaf de jaren zestig werd de jaarlijkse zomerexpositie voor leden georganiseerd, die nu nog steeds gehouden wordt. 

De Broerenkerk was de vaste plek tot 2010. Daarna exposeerden de leden tien jaar in de Grote Michaëlskerk. Sinds 2021 houdt Palet de zomerexpositie in haar eigen gebouw aan de Bagijneweide. “De basis voor de filmcultuur in Zwolle werd midden jaren vijftig gelegd, en dat is mede de verdienste van Palet,” zegt Venema trots. “Eens per maand was er een film in de toenmalige bioscoop De Kroon; deze avond heette ‘Filmpalet’. Hiermee was het de voorloper van het tegenwoordige filmtheater Fraterhuis.” Palet is voor leden nog steeds die gezellige ontmoetingsplek. “Al 75 jaar is er de vaste donderdagse tekenavond plus borrel”, vertelt Kieft. “Heel bijzonder dat dat in al die jaren nog steeds op dezelfde avond is. Op die avond doen we aan modeltekenen; we tekenen elkaar of nodigen een professioneel naaktmodel uit. Donateurs zijn bij de borrel welkom.” 

De leden zijn professionele, semiprofessionele of amateur kunstenaars. “We hebben daardoor een heel diverse groep.” Dit is een verschil met de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars (BZK), een groep professionele kunstenaars met elk een eigen atelier. “Wij zijn een vereniging met een eigen gebouw. Bovenin zijn twintig ateliers die leden kunnen huren,” legt Kieft uit. 

Palet laat niet iedereen toe; een commissie beoordeelt of iemand lid mag worden. “Het kan dan zijn dat je jezelf opgeleid hebt, of dat je een opleiding hebt gedaan. De commissie let op onder meer op eigenheid en zeggingskracht. Van oudsher was de vereniging gericht op tekenen en schilderen. Tegenwoordig is er ook ruimte voor driedimensionale werken als beelden, keramiek, enzovoort. Dit noemen ze de 3D-groep. 

Palet biedt diverse activiteiten, die ook toegankelijk zijn voor niet-leden. Leden geven lessen aan volwassenen op allerlei gebied als tekenen, schilderen en beeldhouwen. “We hebben daarvoor alle apparatuur en materialen in huis. Ook zijn er cursussen voor kinderen en activiteiten alleen voor leden, zoals kunstreizen en lezingen,” licht Venema toe. De grote wens van Palet is te kunnen blijven in het gebouw aan de Bagijneweide. Een andere behoefte is meer tentoonstellingsruimte in de stad.

Voor meer informatie over de jubileum-activiteiten en andere informatie; www.paletzwolle.nl
Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden