Afbeelding
Foto: Sigrid Aalfs

Pim Trooster: De beleving van het maken van kunst

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Sigrid Aalfs)
 ZWOLLE - Het hele leven van de nu 68-jarige kunstenaar Pim Trooster draait om kunst. Hij is een van de 22 deelnemers van de Open Ateliers, dat komende zaterdag en zondag plaatsvindt. De organisatie van de Open Atelierdagen is in handen van De Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars (BZK).

“Mijn atelier is een soort idiote speeltuin geworden. Ik maak van alles en maak gebruik van allerlei technieken en materialen”, zegt Pim Trooster. 

Tegenwoordig reageert hij met zijn werk vooral op wat er in de natuur gebeurt, met alleen maar gerecyclede materialen.

Zo was er onlangs zijn GFT-project; Trooster maakte een tijd lang honderden foto’s van zijn eigen voedselafval om die te bewerken tot tekeningen op klein formaat. 

En ‘The Last Tree’; een project over bedreigde boomsoorten en landschappen. Daarbij gebruikt hij natuurlijke pigmenten op papier en aluminium. 

“Met deze projecten confronteer ik mijzelf en de kijker met onze verwoestende omgang met natuur, klimaat en landschap, onze overconsumptie en verspilling, én het aanscherpen van tegenstellingen tussen arm en rijk.” 

Kunst draait bij hem om een nieuwe betekenis geven aan oude dingen. “Het gaat om het maken; ik heb heel veel ideeën en daar handel ik gelijk naar, uit impuls.” 

“Het gaat om de beleving van het maken. Ik ben graag bezig met het experiment. Het eindresultaat moet voor zichzelf spreken.”

Trooster begon ooit met schilderen, wat hij zichzelf aanleerde. Tegenwoordig gebruikt hij heel diverse technieken en vaak door elkaar (mixed media). Hij is een gerenommeerd kunstenaar en exposeerde onder andere in De Fundatie en op Landgoed Anningahof. 

Sinds korte tijd is Trooster voorzitter van de BZK, dat dit jaar haar 35-jarig jubileum viert. Daarom organiseerde de BZK een benefiet veiling van kunstwerken, ten behoeve van de Oekraïne. 

“Ik vind het heel belangrijk dat de Open Ateliers elk jaar zijn. Kunstenaars zijn altijd in beslotenheid bezig, er zijn weinig momenten om werk te laten zien. Mensen kunnen dan rechtstreeks zien wat een kunstenaar maakt en de kunstenaar ontmoeten.” 

De BZK heeft moeite om jonge kunstenaars te vinden. “Daarom wil ik onze vereniging openbreken en dat volgend jaar iedere Zwolse beeldend kunstenaar mee kan doen.“ 

Als voorzitter zorgde hij ervoor dat er een modernere en duidelijkere website en een Open Ateliers-folder verscheen. 

“Er is veel te weinig expositieruimte in de stad, daarover denken we mee met de gemeente en De Fundatie. Ook willen we in de toekomst meer betaalbare ateliers”, aldus Pim Trooster. 

De kunstenaar kijkt als voorzitter positief naar de Vereniging Autonome Kunst -Zwolle (VAK-Z). “We hebben dezelfde doelen.” 

Met Open Ateliers 2022 doen 22 kunstenaars mee op zaterdag 17 en zondag 18 september van 11.00 tot 17.00 uur. 

Meer informatie is te vinden op: www.bzkzwolle.nl. Op deze site vind je een plattegrond. Daarop zijn alle deelnemers te vinden.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden