Alie Eenhuizen in gesprek met burgemeester Snijders.
Alie Eenhuizen in gesprek met burgemeester Snijders. Foto: Frans Paalman

Alie Eenhuizen is 100 jaar en viert mijlpaal

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Alie Eenhuizen-Doldersum is vorige week vrijdag honderd jaar geworden. Burgemeester Snijders ging bij haar op bezoek om haar te feliciteren. 

Alie Eenhuizen is geboren op 23 september 1922 in Hoogeveen. Ze was een kleine baby van 3 pond. In haar jonge jaren bleef ze zo klein en iel. Toen ze 13 jaar was, woog ze nog steeds maar 25 kilo. Wat dat betreft is het heel bijzonder dat ze deze leeftijd heeft mogen bereiken. 

Ze ging werken, voor 3 gulden per week, bij de Gruijter en Kip Caravans. Tijdens de oorlog, hield dit werk op en is ze gaan werken in het distributiekantoor. In 1946 is ze getrouwd met Gerrit Eenhuizen en zijn ze neergestreken in Zwolle. 

Met uitzondering van een uitstapje naar Leeuwarden, is ze in Zwolle altijd met veel plezier blijven wonen. Samen kregen ze drie kinderen. Nadat de kinderen oud genoeg waren, ging ze huishoudelijk werk doen bij Humanitas en IJssel-Vecht.

Ook na het werkzame leven is ze een bezige bij gebleven. Fietsen op de hometrainer, puzzelen in de krant, breien en lezen zijn een mooie invulling van de dag. Maar ook de televisie staat veel aan, is het niet om te quizzen, dan is het wel om naar voetballen, wielrennen of schaatsen te kijken. Wat dat betreft is ze nog goed bij de tijd.

Tot en met het voorjaar van 2020 heeft ze nog zelfstandig kunnen wonen in een aanleunwoning in de Kievitsbloem. Naast alle eerdere hobby’s is ze tot ver in de 90 nog vrijwilligerswerk blijven doen en aan veel activiteiten blijven deelnemen. Met nog zelf koken en wassen waren de dagen makkelijk gevuld. 

Door een val, anderhalf jaar geleden, was een verhuizing naar een appartement in de zorg van de Kievitsbloem noodzakelijk, maar ook dit is ze goed doorgekomen en heeft ze de mijlpaal van honderd jaar in goede gezondheid bereikt. Vrijdag vierde ze daarom een feestje met bekenden uit het huis, haar dochter en kleinkinderen. 

Ze hield van kruiswoordpuzzels, cryptogrammen en van de spelletjes sjoelen, scrabble en kaarten, zoals bridge en klaverjassen. Tot aan haar 98ste heeft ze gescrabbeld, maakte de cryptogram zaterdags uit de Stentor en nu speelt ze nog graag het kaartspelletje duizenden. Ook was ze tot op hoge leeftijd sportief. Ze deed aan bowlen, kegelen en zwemmen. Tot haar 96ste ging ze zomers elke ochtend naar het openluchtzwembad om daar haar baantjes te trekken. Alie Eenhuizen is tot op zeer hoge leeftijd goed gezond gebleven. Ondanks dat ze van lekker en ongezond eten hield. Snoep en een vette hap gingen er wel in, en hadden sterk de voorkeur boven groente.
Na haar 98ste kwamen er wat gezondheidsklachten, waardoor ze niet meer alles kan doen wat ze zelf nog zo graag wil doen. Maar ze geniet van de dingen die wel kunnen. Voor een honderdjarige is ze nog aardig mobiel (loopt met een rollator) en bij de pinken.

Ze heeft tot eind oktober 2021 altijd zelfstandig gewoond, het laatst in de Arcadia. Begin november 2021 is ze na een korte ziekenhuisopname naar de Kievitsbloem verhuisd.


Gerard Meijeringh

Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18
Afbeelding
Typhoon bij Plato tijdens Recordstoreday Algemeen 22 apr, 08:16