Afbeelding
Foto: Joop van Putten

Gratis Fraterhuis Buitenfilms ‘The Duke’ en ‘Persona Non Grata’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Als onderdeel van het Stadsfestival organiseert Filmtheater Fraterhuis deze zomer twee gratis toegankelijke buitenfilms op het grote witte filmdoek. Op vrijdag 2 september vertoont het Fraterhuis de komische film ‘The Duke’ en op zaterdag 3 september is het ontroerende drama ‘Persona Non Grata’ te zien. Beide films starten om 21.00 uur op het Meerminneplein in het Broerenkwartier.

The Duke is een komisch drama over een man die het portret van schilder Goya van de hertog van Wellington ontvreemdt uit de National Gallery. In 1961 steelt de 60-jarige taxichauffeur Kempton Bunton (Jim Broadbent) het portret van schilder Francisco Goya van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen. Het is de eerste (en nog steeds enige) diefstal uit de geschiedenis van het museum. In zijn losgeldbrieven schrijft Bunton dat hij het schilderij zal teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee in stemt om gratis televisie te verstrekken aan ouderen. Pas vijftig jaar later zal de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden. Het is een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wil veranderen en zo zijn zoon en huwelijk weet te redden. ‘The Duke’ van de pas overleden Roger Michell (‘Notting Hill’, ‘Blackbird’) is een heerlijke komedie van het type waarin de Britten al jaren uitblinken.

Persona Non Grata is een ontroerend drama over ongemakkelijke familierelaties waarin een jonge Deense schrijfster terugkeert naar haar familie op het platteland. Irina woont in Kopenhagen waar ze een carrière als schrijfster opbouwt. Ze heeft onlangs haar debuutroman gepubliceerd waarin ze over haar jeugd op het Deense platteland schrijft die vooral getekend werd door pesterijen op school. Voor het eerst in jaren is Irina op weg naar haar familie om de bruiloft van haar broer te gaan vieren. Als haar moeder haar ophaalt wordt duidelijk dat haar broer gaat trouwen met Cathrine, het klasgenootje dat haar het meeste heeft gepest. Ze merkt ook dat Cathrine zich al behoorlijk heeft ingewerkt bij haar familie, wat ze moeilijk kan verkroppen. Regisseur Lisa Jespersen gebruikte enkele facetten uit haar eigen leven voor dit drama met komische elementen. Ook zij worstelde als boerendochter met de kloof tussen haar artistieke, stadse leefwereld en afkomst.

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast startte de Fraterhuis Academie, het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.