Henk en Janny Lubbinge hebben het nog steeds goed naar de zin in Zwolle.
Henk en Janny Lubbinge hebben het nog steeds goed naar de zin in Zwolle. Foto: Gerard Meijeringh

Vereniging ‘Oes Drente’ viert 75-jarig bestaan in de Bolder

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Drentse vereniging ‘Oes Drente’ in Zwolle bestaat deze maand 75 jaar en dat wordt gevierd. Op 12 november is er een receptie en een cabaretavond in de Bolder. Henk Lubbinge is voorzitter van de jubileumcommissie en geeft tekst en uitleg.

(door Gerard Meijeringh)

Henk Lubbinge en zijn vrouw Janny Lubbinge-Steenbergen wonen al vele jaren in Zwolle, maar zijn echte Drenten. Henk groeide op in Zuidwolde en Janny in De Wijk. 

Na de Tweede Wereldoorlog trokken veel Drenten naar Zwolle om te werken. De Drentse vereniging ‘Oes Drente’ werd in 1947 opgericht en voorzag in een duidelijke behoefte. Bij de oprichting telde de vereniging maar liefst honderd leden. Begin jaren tachtig telde ‘Oes Drente’ maar liefst duizend leden en donateurs.

Henk kwam door zijn werk in mei 1961 naar Zwolle. “In juni ben ik gelijk lid geworden van de Drentse vereniging. Toen we zijn getrouwd, is mijn vrouw ook lid geworden.” Eerst lukte het Henk en Janny niet om een huis te krijgen. “We woonden bij een oude meneer in”, vertelt Henk. Na verloop van tijd kochten ze een huis in de PC Hoofdstraat. In 1978 verhuisden ze naar Berkum. De twee hebben het altijd goed naar de zin gehad in Zwolle. “Ik was geen stad gewend, maar het is me heel erg meegevallen. We hebben ons hier altijd heel goed thuisgevoeld”, aldus Henk. “We hebben hier alles bij de hand. Ik hoef echt niet weg uit Zwolle”, vult Janny aan.
De twee Drenten zijn al jarenlang actief bij ‘Oes Drente’. Henk was lange tijd secretaris en penningmeester en hij was ook nog even voorzitter. Ook zat hij in de toneelcommissie. Janny vervulde enige jaren de functie als tweede penningmeester.

De afgelopen jaren is het aantal leden bij de Drentse vereniging teruggelopen. Toch is ‘Oes Drente’ met 276 leden best nog groot te noemen. 

“Eerder had je veel Drentse verenigingen in Nederland, maar er zijn er veel weggevallen. Het vergrijst, er komen geen jongeren meer bij. Tegenwoordig kun je overal gaan wonen. Eerder kwamen we met alle verenigingen eens in de twee jaar bij elkaar. Daar zijn we mee gestopt”, vertelt Henk. 

In tegenstelling tot verschillende andere Drentse verenigingen in Nederland gaat het nog steeds goed met ‘Oes Drente’ in Zwolle. Met de leden wordt het 75-jarig jubileum op 12 november gevierd in De Bolder aan de Dobbe 29. ‘s Middags is er een receptie en kunnen leden genieten van een broodmaaltijd. Hoogtepunt is een optreden van het cabaretgezelschap ‘Twee Recht Twee Averecht’. Het optreden begint om 20.00 uur. Niet-leden zijn daarbij van harte welkom. De entree bedraagt 15 euro, bij binnenkomst te betalen. Mensen kunnen zich tot en met 9 november telefonisch aanmelden via 06 524 161 87 of stuur een mail naar: msnavigatie@live.nl

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14