De bezetting van het Openlucht in beeld.
De bezetting van het Openlucht in beeld. Foto: Frans Paalman

Vrijwilligers Openluchtbad brengen unieke voorstelling: ‘Dit is ons bad’

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Ook deze week staat het Openluchtbad Zwolle nog in het teken van de boeiende voorstelling ‘We Zwemmen Nog’. Het verhaal, vertelt door vrijwilligers, over de historie van het bad. Vorige week donderdagavond was de aftrap. Deze week zijn er nog voorstellingen van woensdag tot en met zondag.

(door Gerard Meijeringh)

Wanneer je een voorstelling maakt over het Openluchtbad in Zwolle, ontkom je uiteraard niet aan de bezetting van het bad in 1991. De toenmalige wethouder Hans Dijkstra wilde het zwembad sluiten. Een groep Zwollenaren pikte dit niet en kwam in het verzet. Het bad werd gekraakt en maar liefst 77 dagen bezet gehouden. “Dit is ons bad”, klonk het. Een prachtige inspiratiebron voor een voorstelling.

Yuna Linde van Theater de Makkers is een van de regisseurs. “In de zomer van 2021 kwam producent Bart Jansen naar me toe. Hij is lid van het Openluchtbad. Na zijn vrijwilligersdienst kwam hij aan de praat over het verhaal dat het bad dertig jaar geleden is bezet. Dat verhaal bleef hangen. Daar wilde hij iets mee doen. Toen is hij naar ons toegekomen en zo is het balletje gaan rollen. We hebben een plan uitgedacht en vervolgens zijn we in mei begonnen om verhalen op te halen in het zwembad. Van krakers en mensen van nu die in het bad zwemmen. Daar hebben we een voorstelling omheen gebouwd. Je hoort van alles en dat is super-interessant. In verschillende perspectieven en hoe alles is beleefd. We belichten het verhaal van de bezetting van verschillende kanten. Een oud-badmeester die de poort sloot of de oud-wethouder die besloot dat het bad moest worden gesloopt.

De voorstelling is geschreven door Yuna Linde en Corinne Heyrman. Natuurlijk staat de bezetting van dertig jaar geleden centraal. “Maar daar gaat de voorstelling niet alleen over. Met elkaar ergens voor strijden. Daar is de vereniging uit ontstaan. En vervolgens samen zorgdragen voor deze plek”, aldus Linde.

Een van de leuke aspecten bij deze voorstelling is dat alle rollen worden gespeeld door vrijwilligers van het openluchtbad. “Het is een sociaal artistiek project met leden van het bad gemaakt. Dat is het mooie daaraan. Een voorstelling gemaakt met mensen die om deze plek geven en dit verhaal brengen en vertellen.”

Bij de voorstelling worden de bezoekers meegenomen naar verschillende plekken in het bad waar kleinere voorstellingen worden gegeven. Dat geeft het theaterstuk een bijzonder tintje. ‘We zwemmen Nog’ is eigenlijk een eerbetoon. Aan het bad, aan de krakers die ervoor zorgden dat het bad nog steeds bestaat en aan de huidige vrijwilligers. En ook aan verschillende overleden vrijwilligers die enorm veel voor het bad hebben betekend. Daarom is de voorstelling veel meer dan louter een terugblik op de roerige bezetting in 1991. Het is een verhaal dat veel emoties oproept. “We hebben deze voorstelling met veel emotie gemaakt. Ik heb vaak gehoord dat het bad onder je huid gaat zitten”, aldus Linde. 

De voorstelling maakt ook duidelijk dat je veel kunt bereiken wanneer je er echt voor gaat. Een meisje op de duikplank staat er symbool voor. Tientallen keren durft ze niet te springen, maar in het slot van de voorstelling springt ze eindelijk en valt ze in het sprankelende verkoelende water van het Openluchtbad.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14