100-Jarige Hennie Westhuis uit Zwolle
100-Jarige Hennie Westhuis uit Zwolle Foto: Pedro Sluiter

Hennie Westhuis is honderd jaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Hennie (Hendrikje) Westhuis-Bruintjes is dinsdag 8 november 100 jaar geworden. Wethouder Michiel van Willigen is bij haar op bezoek geweest om haar persoonlijk te feliciteren. 

Hennie Westhuis is op 8 november 1922 geboren in Sint-Jansklooster. Hennie is alleen naar de lagere school geweest. Daarna is zij gaan werken als dienstmeisje op een boerderij. Daar moest ze meehelpen in de huishouding en koeien melken. Vollenhove is een vissersdorp. Destijds was de Noordoostpolder er nog niet, maar lag Vollenhove nog aan de Zuiderzee. Hennie kon zich dat nog herinneren en ging als kind daar naar het strand. 

Op 20 januari 1948 is zij getrouwd met Willem Westhuis (geboren 7 juni 1913). Na hun huwelijk zijn ze onder in het gemeentehuis van Vollenhove gaan wonen. Willem deed het onderhoud van het park bij het gemeentehuis en onderhield het kerkhof. Hennie verzorgde de koffie en thee bij vergaderingen in het gemeentehuis.Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden ze in het gemeentehuis, dat door de Duitsers was bezet. Een spannende tijd, temeer omdat Willem ook in het verzet zat. 

Op 24 mei 1957 hebben ze een huis aan de Kerksteeg gekocht, waar Hennie en Willem hun verdere leven hebben gewoond. Een klein huisje met een garage en een groentetuin. Daar waren ze allebei druk mee. Helaas zijn ze kinderloos gebleven. Maar hun nichtjes, neef en later ook de kinderen van Hennie’s zusje waren altijd welkom. Ze heeft veel betekend voor haar nichten en neef. De vakanties waren altijd een feest. Zwemmen, pannenkoeken bakken, vooral haar eigengemaakte patat was heel lekker. Ook maakte ze lekkere macaroni en gebakken ei met ui, spek en tomaat. Ze leerde haar nichtjes naaien en zelf kon ze prachtig borduren. Hennie werkte na haar trouwen niet meer buitenshuis, maar heeft onder andere voor haar zieke moeder gezorgd. Ze haalde haar rijbewijs, wat in die tijd niet vanzelfsprekend was, en deed elke week boodschappen voor haar vader en nichten/neef die in Sint-Jansklooster en Heetveld woonden. Verder heeft ze tot het laatst voor haar man Willem gezorgd, die op 21 januari 2007 op 93-jarige leeftijd is overleden. Verder heeft ze nog een cursus Engels gevolgd. Dat vond ze moeilijk, maar daar had ze wel plezier in.   

Hennie hield van tripjes en reizen maken. Ze is één keer met haar man met de trein naar Zwitserland geweest om haar nichtje en gezin te bezoeken. En ze is een keer met de dochter van haar zusje naar Turkije geweest. Vroeger gingen Hennie, Willem, Hennie’s vader, Hennie’s zusje en kinderen een keer per jaar met de bus weg. In het begin gewoon met strippenkaarten, een tas vol broodjes en lekkers met een lijndienst van hot naar her. Later met georganiseerde dag busreizen naar bijvoorbeeld het spoorwegmuseum en daarna naar een speeltuin. Ook hield ze van lezen. De krant werd helemaal uitgelezen. Ze is jarenlang lid geweest van de Libelle. Na een val in haar huis in Vollenhove zo’n zeven jaar geleden is ze in de Isala Kliniek opgenomen. Daarna heeft ze een tijdje in het Zonnehuis gerevalideerd. Daar heeft ze besloten om in Zwolle te blijven om dichter bij haar nichtjes te zijn en heeft ze haar thuis in De Esdoorn gevonden. Waar het haar heel goed bevalt. Haar gezondheid is nog goed, behalve haar gehoor. Dat frustreert haar, omdat er veel langs haar heen gaat en dit haar isoleert, terwijl ze juist van grapjes, kletsen en gezelligheid houdt. Ze is altijd tevreden. Ze neemt het leven zoals het komt, is positief ingesteld en hecht veel waarde aan haar geloof. Een erg lief en goedhartig mensje, die veel voor een ander heeft betekend. 

Gerard Meijeringh