Nachtburgemeesters Linda Tiesma en Rowan van Drogen.
© Pedro Sluiter Foto
Nachtburgemeesters Linda Tiesma en Rowan van Drogen. © Pedro Sluiter Foto Foto: Pedro Sluiter

‘Wij worden de oren en de ogen van de nacht’

· leestijd 3 minuten Algemeen

Nog een paar nachtjes slapen, dan vindt – als de klok een uurtje wordt verzet - de officiële overdracht plaats van de ambtsketting van onze huidige Zwolse Nachtburgemeester, Jeroen van Doornik. Het wordt een duobaan die door Linda Tiesma (30) en Rowan van Drogen (32) ingevuld gaat worden. Twee Zwolse kroegtijgers, kennen elkaar vanuit het nachtleven waarvan Linda een directe connectie met jongeren uit de wereld van kunst en cultuur heeft en Rowan haar sporen in de Zwolse horeca heeft opgedaan bij Blue Bayou. Zelf zeggen ze: ‘wij vullen elkaar aan en zullen het echt samen gaan doen’. Dat worden dus mooie tijden in de Zwolse nacht! Een eerste kennismaking.

Wie is wie?

Linda: “ik ben theaterdocent, theatermaker, projectregisseur bij Impacter en productieleider van theater en evenementen. Ik hou van praten, biertjes drinken, verrassingen, lezen, film en theater, zit boordevol ideeën en vind het leuk om nieuwe dingen te leren kennen.”
Rowan: “Blauwvinger, met anderen Blue Bayou opgestart en mede-initiator van Hostel & Bar de Basis (opening maart 2023). Een groot deel van mijn leven breng ik met liefde door in de nacht, ga goed op livemuziek, organiseer evenementen en hou van ouwehoeren.”

Dag- of nachtmens?

Linda: “ik ben vooral geen middagmens, de ochtend en de nacht zitten mij nog weleens in de weg.”
Rowan: “ik ben absoluut een avond- en nachtmens.”

Wat zijn criteria voor een Nachtburgemeester en bezit jij die?

Linda: “je moet over creatieve en bruisende ideeën beschikken om het leven in de nacht te brengen en te houden. Uiteraard heb jij een voorliefde voor de nacht en begrijp jij waarom het leven in de kroeg zo fantastisch is. Ik voldoen aan die criteria en kan vrij goed organiseren en uitvoeren.”
Rowan: “luisteren, verbinden, goede communicatieve vaardigheden en van nature de nacht omarmen. Zekerste weten dat ik daaraan voldoe, anders was ik/wij die uitnodiging niet aangegaan.”

De Zwolse Nachtburgemeester is geen gekozen functie; mee eens?

Linda: “ja, het voelt eigenwijs, net als de nacht.”
Rowan: “ja en nee. Jeroen, die als sinds jaar en dag de functie van Nachtburgemeester bekleedt, weet als geen ander wat de functie inhoudt en wat nodig is om deze rol te kunnen pakken.”

Een eigen kamer voor de Nachtburgemeester in het stadhuis; nodig?

Linda: “dat is voor mij niet noodzakelijk, het liefst werk ik overal en nergens.”
Rowan: “hartstikke leuk maar niet nodig. Wij worden de oren en ogen van de nacht en ons kantoor wordt waarschijnlijk de kroeg.”

Is maandelijks overleg tussen de burgemeester (Peter Snijders) en de Nachtburgemeester wenselijk?

Linda: “dat zou geweldig zijn maar maandelijks lijkt mij wat veel. Om keuzes te kunnen maken over de nacht vind ik overleg met Peter Snijders heel wenselijk. Vanuit Impacter heb ik de Raadsafari in het leven gebracht om jongeren en raadsleden elkaars beleefwereld te laten begrijpen.”
Rowan: “eens in de twee maanden een bak koffie om te sparren en bij te praten lijkt mij een strak plan. Ook in gesprek gaan met wethouders om thema’s uit het nachtleven te bespreken vind ik heel wenselijk.”

Jullie beginnen met de wintertijd; hoe zien jullie dat voor je?

Linda: “dat wij in gesprek gaan met Zwolse nachtbewoners en wij gaan een rondje horeca doen om over van alles met elkaar te praten. Voor een aantal ceremoniële aangelegenheden zijn wij al gevraagd.”
Rowan: “Ik hoop de komende tijd kennis te maken met dat deel van het nachtleven waar wij minder mee bekend zijn. Niet alleen maar horeca, er zijn meer belangrijke aangelegenheden in het Zwolse. Wij laten ons graag verbazen met mooie en nieuwe verhalen en prikkels.”

Het wordt dus een duobaan, hoe zien jullie dat voor je?

Linda: “Rowan en ik kennen elkaar praktisch uit de kroeg. Vanuit mijn werk als ZZP’er werk ik veel met jongeren en ontmoet veel jonge Zwollenaren die je niet per se in het uitgaansgebied ziet. Ik ben benieuwd of er ook behoefte is aan ‘uitgaan’ op een andere manier. Op die manier vullen Rowan en ik elkaar perfect aan en zullen deze functie echt samen gaan doen.”
Rowan: “we hebben beide een voorliefde voor de nacht en op verschillende manieren connecties met de nacht. Daarmee vullen wij elkaar goed aan.”

Wordt het stappen voor jullie anders met de functie van Nachtburgemeester in jullie bagage?

Linda: “ik hoop dat het alleen maar beter wordt. Nieuwe mensen leren kennen, avonturen beleven en ideeën bedenken over hoe de stad nog toffer wordt.”
Rowan: “ik vermoed dat de nacht me nog meer zal verleiden.”

Tot slot, jullie favoriete ‘Rondje Swolle’, hoe ziet dat eruit?

Linda: “een kroegentocht en het liefst blijf ik niet de hele avond op één plek. Beginnend bij In de Buurt of de Gezelligheid, poolen bij Jack en afsluiten met dansen bij Koos. Doordeweeks vind ik het leuk om livemuziek te checken bij de Kuiperij en eens in de zoveel tijd een rondje langs kroegen waar ik lang niet geweest ben.”
Rowan: “Klinkt als een makkelijke vraag, toch lastig. De Gezelligheid, dansen bij Koos, biertjes drinken bij Jack’s, de Hete Brij of een speciaaltje bij In de Buurt. Ik denk dat we kunnen concluderen dat de nacht te kort is.”
<foto-onderschrift>
Linda en Rowan, de nieuwe Zwolse Nachtburgemeesters.


Gerard Meijeringh

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen gisteren
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 18 apr, 11:09