
Kerst vieren: Marie en Jack vierden het in Syrië en nu in Zwolle
· leestijd 2 minuten AlgemeenZWOLLE – In Syrië vierden Marie en Jack jaarlijks kerstfeest met de hele stad. De kerstdagen zullen voor de twee dit jaar geheel anders zijn in Zwolle. Nu ze zijn gevlucht voor de oorlog vieren ze Kerst in hun appartement in de Aa-landen.
(door Annelies Kalisvaart)
In Syrië is het in deze periode iets warmer dan hier, ongeveer 15 graden. De voorbereidingen voor de Kerst duren daar een maand.
In deze periode worden kerstballen gekocht en de kinderen leren liedjes zingen over Jezus.
Gemeenschappelijke kerstboom
Er wordt ieder jaar langs de deuren geld opgehaald om de gemeenschappelijke kerstboom van de stad van jaarlijks nieuwe versiering te voorzien.
De boom is prachtig groot en vol gekleurde versiering.
“Het is ieder jaar weer een schitterend feest voor alle mensen uit de stad vol sfeer en muziek”, vertelt Marie enthousiast.
Mensen tellen af; 3,2,1 en dan gaat de boom aan. Hoe hij eruit ziet is ieder jaar weer een verrassing.
Alle kinderen zijn verkleed als kerstman en lopen zingend door de stad. De kerstlichtjes in de kerstboom en op straat branden een maand lang tot 7 januari.
Voor de oorlog branden de lampjes 24 uur per dag, maar nu is dit anders. “Door de oorlog is er maar weinig stroom en zijn de kerstlichtjes een uur per dag aan en zijn er kerstlichtjes op batterijen”, aldus Jack.
In ieder huis hebben mensen een versierde kerstboom. Vroeger gebruikten mensen rood, groen en goud. Nu gebruiken mensen wat past bij hun huis qua kleur.
Muziek
“Op straat komen alle inwoners van de stad samen en zingen bij de boom. Er lopen mensen met trommels en trompetten die zorgen voor kerstmuziek en er wordt volop meegezongen.”
Marie laat een aantal liedjes horen; het zijn herkenbare melodieën als Merry Christmas. Een zangeres uit Libanon, Fairuz, heeft de teksten geschreven en is heel bekend in de Arabische wereld. “Ze heeft een hele mooie sfeervolle stem”, aldus Marie.
Eten
Met Kerst wordt er lekker gegeten. “Er worden gekookte druivenbladeren met rijst, vlees en een beetje kruiden gemaakt, maar ook sambusic, een gerecht met kip of Kibeh.
“Dat zijn balletjes gehakt met inhoud”, vertelt Marie.
“Kerst is ieder jaar weer een schitterend feest voor alle mensen uit de stad vol sfeer en muziek.”
Oma speelt een belangrijke rol bij de Kerst. Zij maakt een hele grote tafel met veel verschillende soorten eten met zoet en zout en alle familieleden komen op bezoek.
Er wordt een glaasje likeur bij gedronken. De kinderen gaan met kerst de huizen langs en krijgen chocolade.
Het kerstfeest bestaat uit drie dagen lekker eten. De jonge mensen gaan een week uit met Kerst. Ze kopen nieuwe kleding en ontmoeten elkaar in de stad.
Voor de oudere mensen is drie dagen feest genoeg en ze gaan de vierde dag weer aan het werk.
Oorlog
Hoe mooi het kerstfeest ook gevierd wordt, de oorlog werpt een schaduw over het feest in Syrië. Er zijn zorgen over wat er dit jaar gaat gebeuren met Kerst.
Er is minder versiering en feest op straat. Het feest speelt zich meer binnenshuis en in de kerk af, zodat het niet zo zichtbaar is.
“De mensen zijn nu niet meer zo blij in deze dagen”, vertelt Jack. Ze moeten voorzichtig doen in verband met de oorlog.
Soms is de sfeer goed. Dan komt de kerstboom, maar als de sfeer niet goed is dan staat er geen kerstboom in de stad.
Er is altijd de angst dat er een bom komt, dat maakt het spannend. Vooral in de periode rond de Kerst.
Toekomst
Jack is twee jaar in Nederland en Marie één jaar en drie maanden. Ze volgen beiden een opleiding. Marie aan Hogeschool Windesheim. Ze wil graag verder studeren voor apotheker of huisarts.
Jack gaat naar het Deltion college en wil een opleiding tot elektricien volgen.
Jack en Marie vieren dit jaar kerstfeest met de Arabische kerk in Nederland en dagelijks is er contact met de familie in Syrië.