Bob Wieringa (l) en Cees Bouman exposeren hun werk bij Arcadia.
Bob Wieringa (l) en Cees Bouman exposeren hun werk bij Arcadia. Foto: Sigrid Aalfs

Expositie stenen objecten en schilderijen in woonzorgcentrum

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In deze wintermaanden is een mooie bundeling van kunst te zien in Woonzorgcentrum Arcadia en WijZ - locatie de Terp. Het gaat om objecten van steen door amateurkunstenaar Bob Wieringa en schilderijen van kunstenaar Cees Bouman, op de begane grond.

(door Sigrid Aalfs)

Voormalig docent Wieringa is al ongeveer twintig jaar gefascineerd door steen. Na het volgen van een workshop was hij om en startte zelf met het geven van cursussen. 

“Het is voor mij de uitdaging steeds iets nieuws daarin te ontdekken. Ook uit hardere soorten steen haal ik iets; ik ontdek de mogelijkheden, maar ook de weerstand. Ik gebruik speksteen, serpentijn, en marmersoorten. Het klinkt misschien wazig, maar ik luister naar het geluid van de steen; ik maak niet het beeld, de steen laat me het beeld maken.”

Wieringa maakte onlangs het beeld ‘Vertrouwen’ wat een kleine hand in een grote hand uitbeeldt, te zien in de expositie. 

“Het is gebaseerd op het gospellied ‘Put your hand in the hand’ wat me erg aansprak, zeker in deze tijd. Het gaat om het hebben van vertrouwen. Ik vind dat als je vertrouwen kunt geven, je het ook terug kunt krijgen.” 

De amateurkunstenaar wil ook graag laten zien wat kunst is. “Ik vind het leuk als anderen het mooi vinden, maar het is ook niet erg als ze dat niet vinden.” Hij geniet van het maken en hij verdient er ook nog wat mee.

Cees Bouman, lid van kunstenaarsvereniging Palet, tekent en schildert al zijn hele leven, en leerde het zichzelf aan. 

“Ik ben nu met pensioen van ander werk wat ik deed, en nu teken en schilder ik weer dagelijks. Ik ben introvert en mijn manier van schilderen maakt me extraverter. Ik kan me goed uiten door het schilderen en daarin kan ik ook goed de essentie van mensen vastleggen.”

Wat het meest opvalt aan de schilderijen is Boumans gebruik van het paletmes. Het geeft hem vrijheid en voldoening. “De kleuren worden helderder, het geeft een schilderij meer leven.” 

Een paletmes maakt een schilderij gelaagder, meer structuur, wordt pasteuzer. Deze kunstenaar laat in zijn werk niet alleen de mooie dingen van het leven zien, maar ook het rauwe en negatieve. Ze horen beide bij het leven. Zo exposeert hij onder andere het schilderij ‘Vluchten’, waarin hij Syriërs afbeeldt op de vlucht. 

“Dit thema raakte me ooit persoonlijk, daarom werd ik zo getroffen door wat er gebeurde in Aleppo, Syrië.” Bouman verkondigt geen boodschap, laat mensen graag zelf denken, want dat geeft vrijheid. Ook luchtigere werken van hem zijn beneden te zien, passend bij deze plek. 

(Woonzorgcentrum Arcadia en WijZ- locatie de Terp, van 1 december tot en met 28 februari 2023.)

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Gunning renovatie Spooldersluis aan Van den Herik, BAM en SPIE Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen gisteren