Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Leerlingen van CBS Het Mozaïek planten 23 platanen tijdens Boomfeestdag in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle en Rova vierden woensdag, samen met leerlingen van de basisschool het Mozaïek uit de wijk Assendorp de Nationale Boomfeestdag. 27 leerlingen uit groep 7 plantten onder leiding van medewerkers van ROVA in totaal 23 platanen aan de Oosterlaan, op de locatie waar tot een paar jaar geleden nog haltes voor streekbussen stonden. Wethouder Arjen Spaans gaf om 9.00 uur het startsein voor het planten van de bomen. Hij plantte met enkele kinderen de eerste boom. Daarna gingen de kinderen in groepjes samen verder.

Een actueel maatschappelijk thema is het planten van (meer) bomen. Ze zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering. Dat is logisch, want bomen hebben verschillende functies: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Kortom: bomen werken voor een gezond klimaat. De gemeente en ROVA vinden de Boomfeestdag daarom ook een belangrijke gebeurtenis. Wethouder Spaans: “Niet alleen vanwege het planten van de bomen, maar ook voor de kinderen zelf. Als we de kinderen enthousiast kunnen maken over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later weer overbrengen op anderen. Zo zorgen we voor het buitengeluk van de Zwollenaren nu en in de toekomst.”

Net als ieder jaar heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag ook nu weer een thema gekozen. Dat is dit jaar ‘(Met) bomen werken!’. Er is een grote behoefte aan vakmensen in de boomkwekerij en de groene sector. Stichting Nationale Boomfeestdag hoopt met dit thema leerlingen al op de basisschool te enthousiasmeren voor het groene vak.

Met het planten van de bomen is volgens de gemeente de ‘historische uitstraling weer terug’. De afgelopen maanden is de Oosterlaan aangepast. De laan is versmald, de stoep is verbreed en het asfalt is vervangen door water doorlatende klinkers. Een slimme klimaatoplossing met puinlaag onder de rijbaan en de wadi langs het spoor is gerealiseerd. Hierdoor kan regenwater, ook bij extreme buien, worden opgevangen en opgeslagen. Het regenwater blijft daardoor in het gebied voor de bomen en beplanting die de laan in warme en droge zomers koel houden. Met de platanen die de leerlingen aan weerszijde van de laan hebben geplant, is de Oosterlaan helemaal vernieuwd. En de historische uitstraling van de Oosterlaan is weer terug. Ook aan de Westerlaan wordt gewerkt, die is in mei volgend jaar afgerond.  ”Zo veranderen de lanen tot een gastvrije en klimaatrobuuste, groene verbinding waar het prettig is om te zijn. Met het vernieuwen van de lanen zet de gemeente Zwolle een nieuwe stap in de  richting van het groenste stationsgebied van Nederland”, aldus de gemeente. 

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden