Wethouder Van Willigen opent op groene wijze de kwekerij in Stadshagen.
Wethouder Van Willigen opent op groene wijze de kwekerij in Stadshagen. Foto: Pedro Sluiter

Pilot WijKwekerij ‘De Verbinding’ start in Stadshagen om wijk verder te vergroenen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Aan de Moutmolen in de Zwolse wijk Stadshagen is vorige week woensdag de wijKwekerij geopend. Dit is een kwekerij van, voor en door bewoners om de wijk verder te vergroenen en zo bij te dragen aan meer biodiversiteit, minder hittestress en educatie. Wijkwethouder Michiel van Willigen nam de officiële opening voor zijn rekening door de eerste plant naar de kwekerij te brengen.

Het initiatief voor de kwekerij komt vanuit de bewonersgroep Stadshagen doet Groen. Zij houden zich al een aantal jaar bezig met het vergroenen van de wijk. De kwekerij is een mooi circulair initiatief waarbij bewoners, organisaties en bedrijven overgebleven groen uit de tuin naar de kwekerij kunnen brengen. Vervolgens kunnen bewoners die bijvoorbeeld hun straat willen vergroenen bij de kwekerij terecht om planten en struiken op te halen.

Experimenteren

De gemeente geeft de initiatiefnemers een jaar lang de beschikking over een stuk braakliggend terrein om te experimenteren met het concept van een wijkkwekerij. Marjolein Geurtsen, wijkregisseur gemeente Zwolle: “Bewoners zien steeds meer het belang van een groene leefomgeving in. Op zwolle.nl/mijnwijk staan dan ook veel initiatieven van bewoners om hun straat te vergroenen. Hoe geweldig is het dat wij nu voor groen terecht kunnen in onze eigen wijk. Daarnaast is het zonde dat bij de herinrichting van tuinen of gebieden groen wordt weggegooid, dat kan natuurlijk beter.”

Vergroenen Stadshagen

Otto Veerman en Bram Piersma zijn gevraagd om de kwekerij op poten zetten en daar hebben ze veel zin in: “Vanuit de WijKwekerij kunnen wijkbewoners zelf aan de slag met het verder vergroenen van Stadshagen. Daarnaast is dit weer een mooie stap richting de realisatie van het Stadshager Bos.” In de kwekerij worden jonge boompjes opgekweekt die later uitgeplant kunnen worden in het Stadshager Bos. Het Stadshager Bos is een initiatief van Stadshagen doet Groen waar nog een locatie voor wordt gezocht. De initiatiefnemers gaan er vanuit dat 70 procent van de bomen bestemd zijn voor het Stadshager Bos, 20 procent voor de wijk en 10 procent voor mensen die een boom in de tuin willen. 

Samen met de buurt

Het is de bedoeling dat het ontwerp voor de kwekerij tot stand komt in samenwerking met de buurt. Zo gaan de scholen in de omgeving starten met moestuinen, er komt er een klein voedselbosje en er is ook ruimte voor kinderen om te spelen in de natuur.

Vrijwilligers

Voordat de 17.000 vierkante meter die de kwekerij beslaat een groene oase is, moet er nog wel wat werk verzet worden. Er is een groep enthousiaste vrijwilligers die staat te trappelen om te beginnen, maar meer hulp is zeker welkom. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via Stadshagen Doet Groen: stadshagendoetgroen@gmail.com.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 20 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 22 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 22 uur geleden