De laatste klant van Judith was haar vader. Hij werd geknipt onder toeziend oog van haar moeder.
De laatste klant van Judith was haar vader. Hij werd geknipt onder toeziend oog van haar moeder. Foto: Annelies Kalisvaart

Na 35 jaar knippen draagt Kapsalon Judith in Diezerpoort de schaar over: ‘Het is goed zo’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In 1988 begon Judith in de wijk Dieze met haar kapsalon aan de Diezerhoven. Maar daar stopt ze na 35 jaar mee. 

(door Annelies Kalisvaart)

Nadat haar vader destijds stopte met Heutink Antenne Systemen kon zij het pand aan de Diezerhoven van hem huren. Een mooie kans om een eigen salon te beginnen, en dat op 20-jarige leeftijd. De hele familie was erbij betrokken: haar moeder lapte de ramen, haar zus veegde de haren in de salon. Door met de familie te flyeren in de buurt en de klanten van kapsalon Elbrink mee te nemen kon ze met een ruime klantenkring starten.

De eerste week kon Judith niet eten van de zenuwen. Maar na twee weken was het goed. Vanaf het begin kwamen de klanten en was de agenda gevuld. Door te werken met haar hart en met liefde voor haar vak was er altijd een gezellige sfeer, voelden klanten zich gezien en gingen ze tevreden naar huis.

Er zijn veel vaste klanten. “Iedere zaterdag komt er om acht uur een dame van 81 jaar.”, vertelt Judith. “Ze woont in de buurt en wekelijks is er hetzelfde ritueel met wassen en watergolven. Vervolgens een kwartiertje onder de droogkap waarbij mevrouw de Story leest. Ondertussen dronken ze het ‘mazzelbakje’, een gezellig kopje koffie samen, en dan opkammen. Vroeger had je wel vaker klanten die iedere week kwamen.”

Ze heeft de kapsalon altijd alleen gerund. Dit was een bewuste keuze, evenals dat ze graag in de salon knipte en niet bij mensen thuis. Judith maakte hier wel een uitzondering op als mensen ernstig ziek waren of in het hospice terecht kwamen. Ze kwam dan graag bij de mensen thuis, ze houdt van mensen en ook in die fase van het leven is het fijn als het haar goed verzorgd wordt. Ook kregen klanten een orchidee of azalea als ze 80 jaar werden.

De laatste twee jaar heeft ze last gehad van de coronamaatregelen. Het heeft handenvol geld gekost en ze kwam niet in aanmerking voor compensatie van de overheid. Het was een hele nare periode maar is niet de oorzaak van de sluiting.

Het is een lang proces geweest om te gaan sluiten. Toen ze begon had ze al in haar hoofd dat ze na 35 jaar wilde stoppen met de salon. Ze is rustig gaan rondkijken afgelopen jaren en heeft contact gezocht met haar vertegenwoordiger. De overdracht is woensdag geweest en de salon wordt voortgezet. Ze denkt dat ze heel goed kan afsluiten en het achter zich kan laten. Het is goed zo.

“Waar een deur dicht slaat, gaat een raam open”, aldus Judith. Ze hoedt al vijf jaar schapen bij de Holtingerschaapskudde in Havelte. Daarnaast start ze in februari met een opleiding tot natuurlijk licht-fotograaf.

Afgelopen week was er nog het oliebollentreffen in de Bollebieste en nam ze afscheid van de buurt. Ze heeft het altijd naar haar zin gehad in de buurt en is haar klanten dankbaar dat ze gekomen zijn, zonder hen was het niet gelukt om zo’n mooie salon op te bouwen.