Afbeelding
Foto: Annelies Kalisvaart

Eerste parentshouse voor gescheiden ouders in de Aa-landen geopend

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Annelies Kalisvaart) 

ZWOLLE – Parentshouse Nederland, Woningcoöperatie deltaWonen en de gemeente Zwolle hebben donderdag 7 juli het eerste parentshouse geopend in Zwolle. Dit is een huis waar een ouder in een echtscheidingssituatie tijdelijk kan wonen. 

Een stabiele thuissituatie is ook bij een echtscheiding belangrijk voor kinderen. Het is een stressvolle situatie en alle ratio is vaak niet op een rijtje bij een scheiding, zei wethouder Michiel van Willigen tijdens de opening. Een parentshouse kan hierin een oplossing zijn. 

Het doel van zo’n huis is dat gezinnen rust krijgen in een ingewikkelde en moeilijk tijd rond  een echtscheiding. Binnen het college van b en w was er veel draagvlak om een parentshouse te openen, aldus van Willigen.

Beleidsmedewerkster gemeente Zwolle Karin Wierenga was vanaf het begin betrokken bij het ontwikkelen van het parentshouse. Ze geeft aan dat het in een stroomversnelling kwam toen er een geschikt huis in de Aa-landen vrij kwam. Het huis moet namelijk wel aan een aantal eisen voldoen. Een ruime woonkamer, een keuken en drie slaapkamers voor drie ouders die er komen wonen, aldus Wierenga.  Ook is er een kamer voor kinderen die eventueel willen logeren. Rol van de gemeente is nu om te monitoren hoe het loopt. Buurtbewoners waren bij de opening aanwezig en gaven aan er open in te staan. Er is begrip voor de noodzaak van een dergelijk woonconcept.

Het wijkteam vormt het aanspreekpunt voor de wijk en gaat het nu verder in de praktijk vormgeven en uitvoeren. Rene Olthof van wijkteam Zwolle noord geeft aan dat mensen zichzelf kunnen aanmelden of dat mensen via de wijkteams aangemeld worden. Gegadigden krijgen vervolgens een intake  waarna er maatwerk geleverd wordt om te kijken wie er in aanmerking komt, aldus Olthof. 

DeltaWonen heeft deze eerste woning aangeleverd en bedoeling is dat er nog twee woningen worden geopend. De woningcorporaties Openbaar belang en SWZ zijn ook betrokkenen in het geheel en kunnen een woning hiervoor aandragen. Martijn Sweitser van deltaWonen geeft aan dat er hard wordt samengewerkt met de gemeente Zwolle om andere woonvormen te creëren naast de gebruikelijke gezinswoningen. Er is een verdunning van huishoudens aldus Sweitser en dit vraagt om een andere woonindeling dan nu gebruikelijk is. Bij nieuwbouw is dit makkelijk te realiseren maar nu met de bestaande bouw is het zoeken naar een geschikte woning voor een parentshouse.

Voorzitter Ruud Luchtenveld van Parentshouse Nederland was eveneens aanwezig bij de opening en vertelde dat de parentshouses door heel Nederland worden uitgerold. Het concept is gestart in Amsterdam en vervolgens zijn er in alle provincies van dit soort huizen gekomen. Als overkoepelende stichting zijn zij betrokken bij de uitrol. Rust en het belang van het kind staat voorop. Er is al veel ervaring opgedaan die bij nieuw te openen huizen kan worden meegenomen.

De inrichting van het huis in Zwolle is geinitieerd door Ellen Meijer, zij is samen met nog  twee vrijwilligers actief in Zwolle voor de gescheiden medemens. Ze hebben zich ingezet om te zorgen dat met een bijdrage van de gemeente Zwolle en de Gift City en Stichting Present de gemeenschappelijk ruimtes sfeervol ingericht zijn. Hier is veel zorg en aandacht aan besteed, aldus Ellen. Er is ook ruimte voor eigen inbreng van de bewoners maar de basis is aanwezig.  

Tot slot is de tuin een project dat nog opgepakt moet worden, aldus de wethouder. Dit is nu een betegelde buitenruimte en hoe dit moet worden vormgegeven wordt nog over nagedacht  en staat nog geheel open. Dit zal  de toekomst uitwijzen. 

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14