Afbeelding
Foto: Herold Brinkman

In de Mannenschuur kunnen mannen ‘knooi’n en lul’n’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Voor alle mannen uit Zwolle die graag wat meer buiten de deur komen, is sinds eind september De Mannenschuur in de Creatieve Coöperatie in Dieze geopend. Iedere woensdagmiddag vanaf 13.00 uur komt een groep mannen daar samen om praktisch bezig te zijn, dingen te maken en het gezellig te hebben. Initiatiefnemer Herold Brinkman hoopt iets te kunnen doen voor mensen die eenzaam zijn, maar wil bewust niet spreken van die term.

(door Joost ter Bogt)

Met de Mannenschuur wil Brinkman mensen bereiken die op zoek zijn naar verbinding en een goed gesprek. Eenzaamheid vermijdt hij bewust, want in het woord schuilt negativiteit, vindt hij. Samen bezig zijn en dingen maken is wat centraal staat in de Mannenschuur. “Knooi’n en lul’n” noemt hij het. “Er zijn mannen beziggeweest met het maken van barkrukken, omdat we die nog nodig hadden. Er is ook al een man druk bezig met glas in lood en er is geëxperimenteerd met een metaaldetector bijvoorbeeld. Eigenlijk is alles mogelijk. Dingen ontstaan soms vanzelf”.

Brinkman vertelt dat hij op het idee kwam de Mannenschuur op te richten toen hij een vergelijkbaar idee zag in het Groningse Slochteren. Die ervaringen, in combinatie met zijn persoonlijke drijfveren om wat voor anderen te doen en het feit dat een vergelijkbaar initiatief voor mannen nog niet bestond in Zwolle, zorgden ervoor dat hij besloot met zijn plan aan de slag te gaan. Op 13 december 2021 begon het balletje te rollen. Door fondsen aan te schrijven kreeg hij het financieel rond, waarna de eerste mannen eind september van dit jaar voor het eerst samenkwamen in de Creatieve Coöperatie.

Wat tijdens de middagen op het programma staat, wordt vooraf niet vastgelegd. Brinkman vertelt dat hij faciliteert. “De mannen die hier komen, kunnen verschillende dingen. Ze komen op woensdag soms naar de Mannenschuur toe met een idee voor die dag. In de Creatieve Coöperatie zitten verschillende kunstenaars en handige mensen. Er liggen al mooie plannen om met hen gave dingen te doen. Er is al het een en ander bedacht, zoals een las- en een glas in lood-workshop.” Op dit moment hebben zich al zo’n tien mannen bij het initiatief gevoegd, vertelt Brinkman. Maar er is zeker nog plek voor meer mensen. “Iedereen die zich man voelt is welkom om te komen.”Om het initiatief compleet te maken, is recent een crowdfund-campage opgestart. “We hopen daarmee nog 9.500 euro op te kunnen halen, onder andere om buiten het pand een zeecontainer te kunnen huren als opslag voor de materialen die we in de Mannenschuur gebruiken. En voor gereedschappen.” Een groot gedeelte van het geld is al opgehaald, maar geld is niet het enige doel. “Als mensen bijvoorbeeld een leuke workshop of activiteit willen doneren die we kunnen doen op een woensdagmiddag, dan is dat ook hartstikke welkom.”
Meer info via: https://bit.ly/3FZpWYe
De Mannenschuur Zwolle is iedere woensdagmiddag in Co Zwolle, Esdoornlaan 4, aanvang: 13.00 uur.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 5 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 5 uur geleden