Afbeelding
Foto: Ingrid Oosten

Zwollenaren eten gezond en bewust door de tassen van KOOK-OOK

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Wat krijg je als je de groenten van Tuin Salland, het vlees van Haverkort en de kookideeën van Suzanne Löhr combineert? Juist, de lekkere, biologische tassen van KOOK-OOK.

Jaren werkte Suzanne Löhr als anesthesist op de OK, maar ze wist; het roer moet om. Na een paar jaar met Mens & Kinders (Assendorp) te hebben gewerkt, kwamen de KOOK-OOK tassen op haar pad. De vorige eigenaresse wilde er na acht jaar mee stoppen en Löhr zag haar kans schoon, een nieuwe carrière was geboren: tassen bedenken en vullen met alle benodigdheden voor de weekmaaltijden, zowel vegetarisch als met vlees en vis.

Ze geniet zichtbaar van het ondernemen. Met eten bezig zijn, zich verdiepen in één ding, een eigen draai geven aan een bestaand bedrijf. Heerlijk vindt ze het. “Ik heb een kleinschalig bedrijf, waardoor de lijntjes kort zijn. Ik heb van sommige klanten zelfs de huissleutel, omdat ze op de bezorgdag niet thuis zijn en er geen mogelijkheid is om de tassen voor hun deur te zetten, dus zet ik de tassen in hun gang.”

Iedereen valt gauw terug op oude recepten, maar Löhr laat haar klanten gevarieerd eten. Een simpele boerenkoolstamppot kan in de tas, maar dan wel met een twist. Ook wil ze de mensen met de seizoenen mee laten eten. “Ik probeer altijd een lekkere en gevarieerde maaltijd te bedenken die in ongeveer een half uur op tafel staat.”

In de tassen vind je dan ook, naast alle benodigde ingrediënten, een goed te volgen recept. “Het doet zoveel met je lijf en je gezondheid als je bewust bent van wat je eet.” Waar ze de inspiratie vandaan haalt? Löhr lacht: “Heb je die rij met kookboeken gezien? Daarnaast struin ik internet en Instagram af. Ook ga ik af en toe naar lunchtentjes en restaurants om ideeën op te doen. Dan kom ik thuis en denk ik: kan ik dit gerecht versimpelen? Of met een andere groente bereiden?”

Sinds een tijdje maakt ze gebruik van de tassen van Anders Koffie. De tassen worden gemaakt van gebruikt verpakkingsmateriaal. Hierdoor heeft Löhr al 550 papieren tassen bespaard. Alleen het hengsel van de tassen is nieuw. En mocht er een tas kapot gaan, dan wordt hij niet weggegooid, maar gerepareerd; alles voor een duurzamere wereld.

De mengelmarkt was voor Löhr een keerpunt, sinds die zondag in augustus is haar blik weer naar buiten gericht. In contact komen met andere mensen, samenwerken met nog meer ondernemers, zoals pasgeleden met Jantjes Lief, het lunchcafé in de Mandjesstraat.
Haar doel voor de komende tijd is nog meer Zwollenaren kennis laten maken met de KOOK-OOK tassen, ze bewust en gevarieerd laten eten. Kortom, er zijn genoeg dromen voor de toekomst.

Gerard Meijeringh