Kwast en Sankon tekenen en schilderen graag in hun vrije tijd.
Kwast en Sankon tekenen en schilderen graag in hun vrije tijd. Foto: Sigrid Aalfs

Kunstenaars uit Zwolle en Elp tonen hun werk in Cultuurhuis Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Vier mensen exposeren hun heel diverse werken momenteel in Cultuurhuis Stadshagen. Junny Sankon met schilderijen, Saskia Kwast toont tekeningen, Marja de Jong-Hakkaart met sieraden en beelden van keramiek, en Tineke Strating uit Elp met sieraden van gerecycled kunststof en dieren van massief hout.

(door Sigrid Aalfs)

Een van de Zwolse kunstenaars is Junny Sankon, een creatieve man die veel schildert en zingt in zijn vrije tijd. Hij maakt meestal heel kleurrijke schilderijen met een Afrikaans thema. Typisch Afrikaanse huisjes, de mooie natuur, en Afrikaanse vrouwenportretten. Deze vrolijke beelden zijn heel toegankelijk. 

Sankon komt uit Sierra Leone, West-Afrika. Hij schildert ook wel Europese landschappen. “In mijn schilderijen vind ik het ook belangrijk maatschappelijke thema’s te laten zien, zoals klimaatverandering en gelijkwaardigheid tussen mensen, op de werkvloer. Die problemen bestaan, wereldwijd.” Naast schilderen zingt Sankon ook graag. “Ik schrijf en zing mijn eigen liedjes die over diezelfde thema’s gaan. Ze zijn te beluisteren via Spotify. Eén daarvan is ‘ Don’t give up’. Het gaat over positief blijven; doorgaan, wat er ook gebeurt.” Sankon’s schilderijen hangen op verschillende etages. Zie www.junnyartpaintings.com

Een andere exposant is Saskia Kwast. Haar tekeningen getiteld ‘Birds on Birds’ hangen aan de wanden op de begane grond. ‘Bird’ is Engels voor vogel en is ook Engelse straattaal voor jonge vrouw. De serie portrettekeningen laten jonge vrouwen zien elk met een exotische vogel, en een beschrijving van het dier. “Ik ben zelf vrouw en vind de vrouwelijke kwaliteiten mooi. Een vrouw geeft leven, voedt en verzorgt, inspireert. Ze staat voor zachtheid en schoonheid, de natuur is ook iets vrouwelijks. De vogel staat symbool voor de ziel, die naar de vrijheid kan vliegen, weg van gevaar, moeilijkheden of obstakels.” 

Natuur is ook een grote inspiratie voor Kwast. “Ik hou van de seizoenen, de patronen en vormen van planten en bloemen. Ik gebruik bijvoorbeeld soms takjes in plaats van een penceel. Ik probeer de laagjes van de natuur ook aan te brengen in mijn werk.”

Ze werkt op gerecycled papier. Dit geeft haar vrijheid en maakt haar stijl losser. Kwast komt daarmee in een bepaalde stemming. Kwast gebruikt gemengde technieken als acrylverf, aquarel en potlood. “Ik vind het leuk om verschillende stijlen te ontdekken. Ik leerde mezelf tekenen door online cursussen. Kunst maken betekent voor mij een plek die er altijd is om opnieuw te beginnen. Voor mij is het ‘joy’, weer Engels, wat ik lastig vind om uit te leggen. Ik hoop dat mensen dit plezier en deze schoonheid ook een beetje voelen als ze mijn tekeningen zien.”

Tot en met 30 maart is de expositie onder de naam Kunst in het Cultuurhuis te zien. 

Gerard Meijeringh