Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Fraterhuis Academie over Oekraïne (reprise) door huisdocent Hans Luiten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zaterdag 3 december om 11.00 uur vindt de reprise van de Fraterhuis Academie over Oekraïne plaats. Historicus en huisdocent Hans Luiten behandelt in dit college de geschiedenis van Oekraïne, onder meer aan de hand van foto’s en filmfragmenten. Een lezing die antwoord geeft op de vraag: Is de Oekraïne een zelfstandige natie of toch eerder een Grensland?

De afgelopen jaren bezocht historicus en huisdocent Hans Luiten de Oekraïne (letterlijke vertaling: Grensland) een aantal keer. Een fascinerend land dat op dit moment opnieuw vecht voor zijn bestaan, zoals het eerder deed tegen Polen, Oostenrijkers, Russen en Roemenen. Aan de hand van foto’s en filmfragmenten wordt bij de lezing de geschiedenis van Oekraïne behandeld. Klopt het (wat de Russen beweren) dat het beter als Klein-Rusland kan worden gezien? Of is het eerder Pools? Wat was de rol van het Oost-Europese jodendom in dit gebied, en waarom worden een aantal steden Klein-Wenen genoemd? Een lezing over de kunst van Chagall, de huidige oorlog, het hotel van Pieter Menten, de Aya Sophia in Kiev, Turkse forten, het Rode Leger en de musical Anatevka. Kortom: een lezing die antwoord geeft op de vraag: Is de Oekraïne een zelfstandige natie of toch eerder een Grensland?

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.


Gerard Meijeringh

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11