Afbeelding
Foto: Edo Koch/Buurman fotografie

Voorzitter MBO Raad bezoekt Zone.college in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Voorzitter van de MBO Raad, Adnan Tekin, heeft maandag een bezoek gebracht aan Zone.college in Zwolle. Tijdens het werkbezoek was er aandacht voor de volgende drie thema’s: het bevorderen van kansengelijkheid, het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het verbeteren van kwaliteit, onderzoek en innovatie. Hierover voerde de heer Tekin gesprekken met studenten, docenten en bestuurders.

De voorzitter van de MBO Raad werd verwelkomd door Karin Pullen, voorzitter van het College van Bestuur van Zone.college. Tijdens het werkbezoek ging Adnan Tekin in gesprek met studenten en docenten.” 

Het overkoepelende thema van het programma was ‘Samen kleuren we de toekomst groen’. Er is steeds meer aandacht voor gezond leven, voldoende en veilig voedsel, natuurinclusieve landbouw, duurzaamheid, natuur en een groene leefomgeving. Dat vraagt om goed opgeleide mensen en nieuwe kennis. “Het goede nieuws is dat het groene onderwijs momenteel een grote aantrekkingskracht heeft op leerlingen en studenten”, aldus het Zone.college. 

Na de introductie met het groene onderwijs van Zone.college kreeg Tekin een rondleiding door de school. Zo nam hij onder andere een kijkje bij de dierverblijven Hier hij sprak met studenten en docenten van de mbo-opleiding Wildlife over de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. In de kas van de mbo-opleiding Teelt & technologie kwam het thema ‘verbeteren van kwaliteit, onderzoek en innovatie’ aan bod. En met de studenten en docenten van de Entree opleiding Assistent plant, dier of groene omgeving sprak hij over het bevorderen van kansengelijkheid. 

Adnan Tekin was niet alleen geïnteresseerd in hoe het groene onderwijs wordt vormgegeven, maar ook in de manier waarop Zone.college actuele maatschappelijke thema’s in de lesstof verwerkt. Zo is duurzaamheid bij de mbo-opleiding Veehouderij een belangrijk onderwerp. Tijdens de opleiding is er aandacht voor ‘toekomstgerichte landbouw’ waarbij de sector voor uitdagingen, staat zoals klimaatverandering, biodiversiteit, bodem-, lucht- en waterkwaliteit & waterbeheer. De studenten verdiepen zich in kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw, biologische en precisielandbouw. “Door de studenten tijdens de opleiding kennis te laten maken met deze verschillende opties kunnen ze in de toekomst bewustere keuzes maken”, aldus Onderwijskundig Adviseur, Wendy de Bruin. 

Het thema: ‘aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt’ kwam ook naar voren bij het verhaal van docent Geo, data & design, Wouter Felix. Hij vertelde enthousiast over deze nieuwe opleiding. De opleiding ontstond door de vraag uit het bedrijfsleven. Er is veel behoefte aan mensen met deze specifieke kennis en kunde. Adnan Tekin luisterde aandachtig en stelde vragen, zo was hij onder andere benieuwd naar de samenwerking met andere onderwijsinstellingen en de manier waarop de opleiding samen met het bedrijfsleven wordt vormgegeven. 

Aan het einde van het bezoek bezocht Adnan Tekin het rijdende leslokaal GMEC van Zone.college. “De GMEC past naadloos bij het speerpunt ‘praktijkrijk onderwijs’ van Zone.college, en de leermiddelen in dit rijdende ‘education centre’ zijn echt vernieuwend. Behalve simulatoren en Virtual Reality beschikt de GMEC ook over Augmented Reality. We zijn de eerste onderwijsinstelling die hierin 3D-lesmateriaal aanbiedt” aldus projectleider Erik te Bokkel. De trailer is voorzien van zonnepanelen en een dakterras met sedumbegroeiing. Omdat de ontwikkelingen in onderwijs en techniek elkaar in hoog tempo opvolgen, kan alles in de GMEC eenvoudig worden uitgebreid en vernieuwd. 

Gerard Meijeringh