Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘Meneer Nuri’ na ruim veertig jaar uitgewassen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Orhan Kilic is het gezicht van autowasstraat Effe Wassen, maar dat gaat veranderen. Hij stopt met het wassen van auto’s en gaat met pensioen. Vrijdag neemt hij voor het laatst auto’s onder handen in de Zwolse wasstraat. Een ding is zeker; de klanten zullen hem missen.

(door Gerard Meijeringh)

“Hij heeft altijd een vriendelijk praatje en is behulpzaam. Het nieuws overviel me wel even. Een vertrouwde man straks niet meer in de wasstraat”, reageerde een klant op het naderde vertrek van Kilic. Het is veelzeggend. Kilic wordt zeer gewaardeerd door de klanten. Veel mensen denken dat hij de eigenaar is van de wasstraat, die in de volksmond nog steeds Autowasstraat Nuri wordt genoemd. “Ze zien mij als een van de oudste. ‘Dag meneer Nuri’, zeggen ze vaak. Prima toch. Ik ben hier ook vijf dagen in de week”, lacht Kilic.

Veel mensen kennen Kilic en dat is niet vreemd. Hij was er al bij toen Nuri Bakaryildiz op 17 december 1982 Autowasstraat Nuri begon aan de Floresstraat. Dat was toen echt iets speciaals. “Het was de vierde grote wasstraat in Nederland. Vanaf het begin draaide het goed. Uit andere steden kwamen ze bij ons kijken. We hadden toen een openingsactie. Een volledig wasprogramma kostte 10 gulden”. 

In 1993 nam Gerard Schuurman de zaak over. De naam Nuri veranderde in Effe Wassen. In 2006 verhuisde de wasstraat naar de huidige locatie aan de Ceintuurbaan. De wasstraat ging van 200 naar 3.000 vierkante meter. In 2009 nam Erman Schuurman de wasstraat over van zijn vader. Hij is nog steeds eigenaar.

Komende vrijdag sluit Kilic een lange periode in zijn leven af. Hij stopt als autowasser. “Ik ga nu andere leuke dingen doen en genieten van het leven.” Aan alles komt een einde. Dus ook aan het werk van Orhan Kilic als autowasser. “Ik ben bijna 40,5 jaar verbonden aan deze wasstraat. Het houdt een keer op. Ik ben nu 62 jaar. In totaal heb ik 45 jaar gewerkt.” 

Hij heeft zijn werk in de wasstraat altijd met veel plezier gedaan. “Wat is er zo mooi is aan het vak? Je moet ervan houden. Ik heb het altijd leuk gevonden om met klanten om te gaan. Elke dag maak je van alles mee. Ik ben nooit met tegenzin naar het werk gegaan.”

Met sommige klanten bouwde hij zelfs een vertrouwensrelatie op. “Je hebt met iedereen contact en leert elkaar kennen. Sommige klanten vertelden me dingen die niemand wist. Dat vertelde ik dan ook niet door. Dat vertrouwen moet je uitstralen en verdienen.” Kilic straalt van oor tot oor wanneer hij aan het woord is. Gaat hij zijn werk in de wasstraat niet missen? “Dat weet ik niet. Dat moet de tijd uitwijzen. Ik had natuurlijk wel mijn vaste routine. ’s Morgens vroeg opstaan en daarna naar het werk. Straks kan ik uitslapen.” 

Eigenaar Erman Schuurman gaat Kilic zeker wel missen. “Als je op vakantie ging, wist je dat de wasstraat bij Orhan in goede handen was. We kennen elkaar al meer dan veertig jaar”, aldus Schuurman.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh