Caecilia kijkt met voldoening terug op het concert in de Spiegel.
Caecilia kijkt met voldoening terug op het concert in de Spiegel. Foto: Pedro Sluiter

Dubbel jubileumconcert Caecilia groot succes

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Toonkunstkoor Caecilia bracht vorige week woensdag in een uitverkocht Theater de Spiegel voor de 75ste keer de Matthäus-Passion ten gehore, het indringende muziekdrama van Johan Sebastian Bach over het lijden van Christus. Een dubbel jubileum dus, want het koor bestaat dit jaar 150 jaar.

Het publiek, dat de hele avond aandachtig luisterde, was na afloop vol lof over dit concert waarin alles leek te kloppen: het samenspel van koor, solisten en orkest, het muzikale niveau en de mooie ambiance van De Spiegel.

“Een memorabele uitvoering”, vond oud-Caecilia lid Sjoerd Salentijn, die de Matthäus zelf meer dan dertig maal heeft gezongen. “Het orkest speelde mooi en doorzichtig, de solisten helder en gepassioneerd, het koor zuiver en precies.” 

Luuk Sietsma, muziekliefhebber uit Heino, prees het koor om de mooie koralen. Bij de solisten sprong evangelist Seil Kim eruit, die de avond ‘dynamisch en krachtig’ droeg. De mooie stem van countertenor David van Laar wist hem echt te ontroeren, vooral in de aria’s. De organist deed hem denken aan Ton Koopman: “Bijna meer solist dan begeleider.” Jongenskoor Dalfsen zong ‘strak en helder’.

De geluiden na afloop in de wandelgangen hadden dezelfde strekking: “Mooi koor met prachtige klankkleur, ‘verfijnde dirigent’, topsolisten, “zeer professioneel orkest, dynamische en sfeervolle avond.” Bijzonder was de reactie van echtpaar dat het concert zo ‘overweldigend’ vond, dat ze het jubilerende koor ter plekke een mooie donatie toezegde.

Ook de uitvoerenden hadden een mooie avond. Sander van den Houten uit Kampen, die weer het kistorgel bespeelde, vond dat orkest en koor snel tot elkaar kwamen en dat het koor “heeft gewonnen aan zuiverheid en naar elkaar luisteren.” Ook dirigent Iassen Raykov had een prima avond, zei hij. “Mijn doel is recht te doen aan Bachs indrukwekkende en ontroerende werk en zorgen dat de uitvoering niet verwatert in een serie losse melodieën, hoe mooi ook. Het gaat om het totaal.” 

Hij heeft het gevoel nog jaar een stap verder te zetten met zijn koor. Over zijn eerste samenwerking met barokorkest Florilegium Musicum, dat speeltop (replica’s van) instrumenten uit de tijd van Bach, zegt hij: “Dat smaakt naar meer.” 

Het concert werd geopend met een korte toespraak van burgemeester Snijders, die het koor feliciteerde en eraan herinnerde Caecilia bij haar 125-jarig jubileum in 1998 al de koninklijke erepenning is toegekend.

En de koorleden? Die genoten van het lange applaus, na maanden hard repeteren en een enerverend optreden. De doelstelling voor 2024? Volgend jaar nóg beter.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14