Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Groot Mannenkoor Zwolle leeft

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De voorbereiding van het Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) op het Bevrijdingsconcert van 5 mei kende afgelopen week een bijzonder moment. Het traditierijke koor, inmiddels 105 jaar oud, kon Jan Westenberg feliciteren met een gouden jubileum. 

Menig Zwollenaar kent hem goed. Jan Westenberg had samen met zijn vrouw Nies jarenlang een succesvolle kapsalon aan de Brink. Jan was op 18 april 2023 vijftig jaar lid van het koor en maakte alle ups en downs van het koor mee.

Zoals alle koren en muziekverenigingen had ook GMZ het lastig in de coronaperiode. Het ledenaantal groeit gelukkig weer. Het koor leeft. Nieuwe leden meldden zich in het eerste kwartaal van dit jaar aan, na deelname aan de succesvolle GMZ-zangclinic ‘Ontdek Je Stem’ met Marco Bakker. Samen met cultuurdragers zoals Jan Westenberg en Henk Roks repeteren zij wekelijks enthousiast in de wijkcentrum Weijenbelt ter voor bereiding op het Bevrijdingsconcert.

Jan Westenberg ontving een oorkonde van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond met de bijbehorende gouden speld. Hij is niet de enige, want in augustus van dit jaar is ook Henk Roks vijftig jaar lid van het koor. Hij is net als Jan Westenberg altijd trouw gebleven aan de repetitie op maandagavond, aan het zingen, aan Groot Mannenkoor Zwolle.

Beide zangers hebben het uiteraard goed naar de zin bij het koor dat onder leiding van dirigent Jeroen Hulshof bezig is met een verrassende comeback. Het jaar 2022 werd in december afgesloten met een bijzonder kerstconcert. Daaraan werd met succes deelgenomen door bariton Raoul Steffani, de inmiddels trotse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2023. Het publiek was buitengewoon enthousiast, Steffani glorieerde.

Het Bevrijdingsconcert van 5 mei vormt de opmaat van een jaar waarin GMZ zich weer met verrassende muzikale ontmoetingen aan de Zwolse bevolking zal presenteren. Het koor nodigt Zwollenaren graag uit aanwezig te zijn in de Plantagekerk om 19.30 uur aan het Terpelkwijkpark.

Gerard Meijeringh