Afbeelding
Foto: Shutterstock

Officier: verdachte dubbele moord McDonald’s niet op dodenlijst

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De officier van justitie betwijfelt dat de verdachte van het doodschieten van twee mannen in een McDonald’s in maart in Zwolle op een ‘dodenlijst’ zou staan. Dat zei hij op een regiezitting donderdag in de rechtbank in Zwolle.

De broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar werden op 30 maart in een volle McDonald’s aan de Zwolse Floresstraat van dichtbij doodgeschoten. Inzittenden stoven uit paniek het restaurant uit. Beide slachtoffers overleden ter plaatse. 

Op de vorige inleidende zitting in september in deze strafzaak zei advocaat Michel van Stratum dat de 51-jarige Veysel Ü., verdacht van de dubbele moord, in de penitentiaire inrichting in een extra beveiligd regime zit. Hij zou op een dodenlijst staan. De gevangenis ziet echter geen reden dat regime te handhaven en heeft juist bij het Openbaar Ministerie nagevraagd hoe concreet die dreiging is, reageerde de officier van justitie. ‘’Dat is een heel ander beeld dan de stelling van de verdediging dat er een voortdurende dreiging komt van de familie van de slachtoffers.’’

De advocaten deden verzoeken tot het horen van getuigen vooral om de aanleiding van de schietpartij te duiden. De zoon van slachtoffer Ali zou Ü. hebben opgelicht en afgeperst en aan hem wil de verdediging vragen stellen. Het gesprek in de McDonald’s zou over die dreiging zijn gegaan. Meerdere getuigen zagen dat het ‘geen vriendelijk gesprek was’, aldus de tweede advocaat van Ü., Esther Blok. ‘’De dreiging was zo ver opgelopen dat hij zich genoodzaakt voelde zich te beveiligen met een wapen’’, zei ze over de verdachte. Ook zeggen ze dat van een dubbele moord geen sprake was. Hun cliënt had vooraf niet het plan de twee heren te doden.

Ook dat beeld dat Ü. werd afgeperst nuanceerde de officier van justitie. Dat er sprake was van een conflict blijkt juist niet uit een gesprek drie dagen voor de schietpartij tussen de vaders van slachtoffer Ali Torunlar en Ü. In dat gemoedelijk verlopen gesprek bespraken de heren hoe de situatie opgelost zou worden. ‘’Dat is lastig te rijmen met dat er in de McDonald’s een gesprek plaatsvond waarbij bijna het pistool op het hoofd van de verdachte is gezet.’’

De verdachte zelf is tot nu toe nog niet op de inleidende zittingen aanwezig geweest. Donderdag zei hij via een telefoonverbinding mee te werken aan alle onderzoeken. De rechtbank wees de verzoeken tot het horen van getuigen toe. De zoon van Ali zou echter nog in Turkije zitten. In februari is een nieuwe inleidende zitting.


Gerard Meijeringh