
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen”
· leestijd 1 minuut AlgemeenZWOLLE - Matthijs Nijboer was acht jaar directeur van Natuur en Milieu Overijssel (NMO), afscheid en neemt donderdag (1 juni) afscheid. “Ik laat een heel gepassioneerde club mensen achter in een organisatie, die een vanzelfsprekende en positieve rol heeft gekregen. Daar word ik blij van”, aldus Nijboer.
(door Sigrid Aalfs)
De organisatie houdt zich bezig met natuur, klimaat, en circulaire economie. Daarin draait het vooral om het ondersteunen van bewonersinitiatieven. “We vinden het belangrijk het samen met bewoners te doen.”
Een voorbeeld van zo’n bewonersinitiatief is Burendag 2022. NMO maakte mede mogelijk dat ongeveer honderd bewonersinitiatieven op het gebied van natuur en klimaat plaats konden vinden. Daarnaast is de organisatie betrokken bij de toekomstige ontwikkeling in de regio bijvoorbeeld rond woningbouw, en wat daarin de rollen van natuur en duurzaamheid kunnen zijn.
Ook richt de organisatie zich onder meer op het project Ruimte voor de Vecht. Daarbij gaat het om het in evenwicht houden van natuur, recreatie en landbouw. Projecten die gaan over het opwekken van duurzame energie, is nog een andere activiteit van de organisatie. “De wereld een beetje mooier en beter achterlaten is altijd mijn drijfveer geweest. En die weer doorgeven aan toekomstige generaties”, legt Nijboer uit.
“Daar speelt natuur een rol in en daar geniet ik van. Vooral van mijn mooiste plekje van onze provincie, de IJssel. Ik loop vaak in de ochtend langs de rivier en mij valt dan de dynamiek en tegelijkertijd de traagheid ervan op. Het water is elke keer anders, met daarbij de vogels en het groen.”
De verhouding tussen natuur en boeren staat onder druk. Landbouw is volgens Nijboer de grootste veroorzaker van stikstof en daarmee de belangrijkste oorzaak dat het met de natuur slecht gaat. Nijboer vindt dat de overheid en de markt over een lange periode gefaald hebben in hun beleid.
“Wij zijn over een grens gegaan, waarvan de natuur en de boeren de dupe zijn geworden. De overheid moet hen helpen en perspectief geven. Dat moet er komen voor beide partijen. Zij moeten ook een boterham kunnen verdienen. Ik praat met boeren en die voelen zich onzeker. Belangrijkste nu is hen duidelijkheid te geven, het duurt zo lang voor het concreet wordt.”
Nijboer vindt het fascinerend dat de BoerBurgerBeweging (BBB) zo groot is geworden. “De kracht van de BBB is dat ze uitgaan van de kracht van mensen en niet van de systemen. Ze ondersteunen initiatieven van bewoners en daarmee zetten ze de beweging van onderop in gang. De BBB probeert, net als wij, ook te verbinden. De overheid zou dat ook meer moeten doen.”
Dit jaar bestaat NMO vijftig jaar. “Voor de toekomst hoop ik dat de NMO niet honderd jaar gaat bestaan. Hopelijk zijn we dan niet meer nodig en zijn natuur en duurzaamheid vanzelfsprekend geworden.”
Nijboer heeft een nieuwe baan gevonden bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Ik ga me daar waarschijnlijk bezig houden met het versnellen van de acties rondom het Klimaatakkoord. Ik hoop dat ik daarin ook de wereld een beetje mooier en beter achter kan laten.”