Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Verken de Hanze-geschiedenis vanuit perspectief van Zwolse leerlingen in onvergetelijk kunstproject!

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Met 600 leerlingen creëerde Zwolse kunstenaar Dennie Boxem het unieke Team-Artwork, een schilderij in drieluik. De samenwerking tussen Gemeente Zwolle, Kleinkunstig, Dennie Boxem en Zwolse scholen brengt de rijke Hanzegeschiedenis van Zwolle op originele wijze tot leven. Het kunstwerk is tot en met 2 oktober te zien in Stadkamer Centrum.

Dankzij sterke banden met basisscholen en middelbare scholen, heeft Kleinkunstig (een aanbieder van creatieve workshops op school) een bijzondere gelegenheid gecreëerd om de jeugd van Zwolle inzicht te geven in de betekenis van het Hanzeverbond. In samenwerking met Gemeente Zwolle, kunstenaar Dennie Boxem en de middelbare scholen Meander College, Talentstad Beroepscollege en Carolus Clusius College, is een meeslepend Team-Artwork drieluik tot stand gekomen dat de Hanze-geschiedenis tot leven brengt.

Elke school heeft met toewijding op panelen van 2 bij 2 meter gewerkt, wat heeft geresulteerd in prachtige kunstwerken. Gezamenlijk vormen deze creaties een indrukwekkend drieluik dat de geschiedenis van de Hanze in beeld brengt. Zwolse kunstenaar Dennie Boxem prijst de unieke gelegenheid om samen met lokale leerlingen de Hanzegeschiedenis te verkennen: “Supergaaf om samen met vele honderden Zwolse leerlingen stil te staan bij onze Hanzegeschiedenis.”

Het kunstwerk is een schilderij in een drieluik. Aan de linkerkant beweegt een oud binnenvaartschip langs de ongeschonden toren van de Sint Michaëlskerk. In het midden verschijnt een beeld van vroeger tijden, met een oude haven die uitkijkt op de imposante Peperbus. Aan de rechterkant wordt het hedendaagse Zwolle getoond, levendig met kano’s, speelse donut-bootjes, de opvallende rode neonlichten van ‘Zwolle’ en de prominente aanwezigheid van de Fundatie. Op elk van de panelen zijn details te zien die door de leerlingen zijn gemaakt; van een ijsje van Saluti en de Peperbus tot de ‘kampersteur met het belletje’ en een biertje van brouwerij Axes Castellum.  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh