Kim Otten: “Ik maak schilderijen van luchten en landschappen. Daarbij houd ik ervan te experimenteren."
Kim Otten: “Ik maak schilderijen van luchten en landschappen. Daarbij houd ik ervan te experimenteren." Foto: Sigrid Aalfs

Tachtig deelnemers tijdens Open Atelierdagen in Hanzejaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op 23 en 24 september zijn de Open Atelierdagen weer. Op initiatief van de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars (BZK) doen dit jaar maar liefst tachtig kunstenaars mee. Ook niet -leden van de BZK, omdat het Hanzejaar is. Een van de deelnemende kunstenaars is de 30-jarige Kim Otten. Ze maakt vooral abstracte schilderijen van wolken en landschappen. “Ik doe mee, omdat ik graag mijn werk wil laten zien en graag met anderen in gesprek ga over mijn werk.”

(door Sigrid Aalfs)

In Otten’s atelier hangen grote en kleine schilderijen, gemaakt met acrylverf, maar ook met diverse andere materialen, bijvoorbeeld uit de bouw. 

“Ik gebruik ook gemalen papier, papydur, en bladzijden uit oude boeken. Die verfrommel ik, maak er een prop van, haal het weer uit elkaar en plak het op; zo krijg ik een mooi 3D-achtig effect. Soms werk ik over het doek of de lijst heen van een schilderij, letterlijk ‘out of the box’; ik ben erg van het experimenteren.”, aldus Otten. 

“De basis van mijn werk vormen door mij geschoten foto’s van mooie luchten en landschappen. Met een foto zet ik een beeld vast, want wolken veranderen snel. Ik kijk graag naar boven, om zo de drukke wereld beneden, die alsmaar doorgaat, even te vergeten. Ik zie mezelf dan ook als een modern romanticus die zich wat terugtrekt in de natuur.” 

Foto’s verwerkt ze tot schilderijen, waarbij ze vaak een deel van een schilderij meer uitwerkt tot een klein schilderijtje die op zichzelf staat.

Ze werkt als kunstenaar deels op een meer traditionele manier door het gebruik van verf, maar ze is wel een kunstenaar van haar tijd. Otten onderzoekt nu NFT; een manier om afbeeldingen digitaal te bezitten.

Als kunstenaar geeft Otten ook workshops aan bedrijven en particulieren. “Met de workshops aan bedrijven houd ik teams graag een spiegel voor, met als doel vaste denkpatronen te doorbreken”, aldus Otten. 

De BZK heeft vooral oudere leden, Otten is een uitzondering met haar dertig jaar. Ze zou het leuk vinden als er wat jongere kunstenaars bij zouden komen. 

“Die zijn er genoeg in de stad. Ik vind het fijn om lid te zijn; ik heb veel nieuwe leuke mensen leren kennen. Ook hoor ik leuke dingetjes zoals Proto Zwolle, waar ik aan mee heb kunnen doen. De BZK-leden zijn mensen met levenservaring en met veel ervaring in kunst. Een BZK-lid gaf me een enorm compliment door te zeggen dat een werk van mij wat van de schilder William Turner had. Die bewonder ik erg.” 

Op de site www.bzkzwolle.nl is te zien welke ateliers meedoen aan de Open Atelierdagen. 

Kijk voor het werk van Otten op: www.instagram.com/kimotten.art

Gerard Meijeringh