Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Tentoonstelling ENERGY in de Koelwaterhal

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – In de nieuwe Zwolse kunstruimte Koelwaterhal aan de IJsselcentraleweg 6 is van 28 mei tot en met 17 september de groepstentoonstelling ENERGY te zien. Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het programma van het Hanzejaar 2023 en omvat werk van 19 kunstenaars van nu uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. 

De Koelwaterhal ligt aan de IJssel op een betoverende plek en is buitengewoon door zijn enorme glazen ruimte van 10 meter hoog die gespiegeld wordt in de kelderruimtes van 10 meter diep. In deze zestien waterkelders werd water uit de IJssel gezuiverd voor de IJsselcentrale, die tussen 2016 en 2018 is gesloopt. De kelders zijn nu leeg en de boven- en ondergrondse ruimtes zijn van grote allure. De Koelwaterhal wordt een internationale plek voor beeldende kunst. Een hotspot die plaats biedt aan exposities, muziek, theater, lezingen en horeca. Het is een kunstruimte gericht op internationale, nationale en regionale makers die de culturele infrastructuur in de regio Zwolle zal versterken. De Koelwaterhal is een initiatief van Ronald A. Westerhuis en ENERGY is de openingsexpositie.

ENERGY gaat over natuur, mens, ijdelheid, inkeer, glans, beschadiging, utopieën en dystropieën. Met schilderijen, beelden, video, lezingen en optredens. De kunstenaars zijn geselecteerd op de uitgesproken scherpte die zij in hun werk tonen als het gaat om de beslistheid en de kwetsbaarheid, die het streven naar nieuwe wegen typeert. In ENERGY geeft het werk van de negentien kunstenaars betovering, denkaanzetten en spontane discussie en is het de inspiratiebron voor een verdiepend programma:

De verbinding tussen de tentoonstelling en het thema Hanze is energie. De energie van de Hanze die Europa honderden jaren geleden bevleugelde, in verband gebracht met de energie die nu nodig is om ons dusdanig met de wereld te verbinden. Er is gezocht naar een internationaal gezelschap om er een echte Europese tentoonstelling van te maken, dit ook in de geest van de Hanze. 

Deelnemende kunstenaars zijn Maudy Alferink, Tim Wes, Raul Walch, Joyce Overheul, Junte Uiterwijk, Céline Struger, Arne Quinze, Nadja Adelmann, Marieke Pauwels, Kim van Norren, Francesca Marti, Jasper Krabbé, Dr. Gindi, Nick Ervinck, Agnes Duijves, Stief Desmet, Hans Temmerman, Ronald A. Westerhuis en Warffemius. De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de kunstenaars en: Gallery Ysebaert, Sint-Martens-Latem / Gallery Gerhardt Braun, Palma / Galerie Eigen + Art, Berlijn, Leipzig / Collectie Harms Rolde, Nooitgedacht / Galerie SheBam, Laetitia Gorsy, Leipzig / Galerie Rademakers, Den Haag

ENERGY maakt onderdeel uit van het programma rond Hanzejaar 2023 (www.hanzejaar-zwolle.nl) en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Zwolle. 

De tentoonstelling is open vanaf 28 mei tot en met 17 september 2023 van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur en wordt begeleid door een lezingen- en evenementenprogramma. Er is horeca en ruimte voor ontvangsten. Kijk voor actuele informatie op www.koelwaterhal.nl

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden