Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Spiritualiteit en zingeving in het Zwolse ‘Ontmoetingshuis Moderne Devotie’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zingeving, spiritualiteit en geloof. Het komt in Zwolle aan bod bij Ontmoetingshuis Moderne Devotie. De van oorsprong hervormingsbeweging voorziet tegenwoordig in de behoefte aan moderne vormen van zingeving, spiritualiteit en geloof. Dat gebeurt bij het Ontmoetingshuis bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten in Zwolle.

“De basiswaarden van Moderne Devotie zijn gelijkwaardigheid, gemeenschap en er zijn voor iedereen”, vertelt Anneke van der Meulen, vrijwilliger bij de organisatie. “We willen met het ontmoetingshuis het gedachtegoed van de Moderne Devotie koppelen aan nieuwe vormen van bij de kerk betrokken zijn, omdat de beweging daar is ontstaan. Door verschillende soorten bijeenkomsten te organiseren, willen we voor alle mensen toegankelijk zijn, van jongeren tot senioren. Daarnaast is het ontmoetingshuis, mede vanwege het verdwijnen van kerken, een nieuwe manier om in verbinding te blijven met het geloof en de gemeenschap.” 

Mink de Vries, ook vrijwilliger, vult aan: ‘Ik volg de Moderne Devotie al ongeveer vijftien jaar. Eigenlijk is heel Oost-Nederland ermee in aanraking gekomen in de 14e, 15e en 16e eeuw. In de lokale gemeenschappen zie je die effecten nog steeds, ook al zijn mensen zich hier niet altijd van bewust. Het Ontmoetingshuis is voor mij dé manier om mensen weer in aanraking te brengen met de beweging van jaren geleden. Ook is het een plek voor ontmoeten en verbinden.”

 Ontmoeten en delen

Het Ontmoetingshuis organiseert verschillende bijeenkomsten op verschillende plekken, om de verbinding tussen mens en gemeenschap te leggen. Mink spreekt op enkele van deze avonden. “Ik vind het leuk om te praten over onderwerpen als cultuur en identiteit. Ook vind ik het heerlijk om hier andere mensen bij te betrekken, zoals muzikanten en theatermakers. Ik wil juist niet alleen maar aan het woord zijn. Op zulke middagen of avonden ondernemen we dingen samen en praten we over allerlei onderwerpen. Pas dán ontmoet je elkaar. Zonder oordeel en zonder hier een etiket op te plakken. Het gaat om het delen met en leren van elkaar.”

 Start van het seizoen

In september starten er bijeenkomsten speciaal voor senioren. “De bijeenkomsten worden gehouden in SIO, in de wijk Zwolle Zuid. Hier bespreken we thema’s zoals rouw en troost, gecombineerd met een lekkere maaltijd. Zo houden we het laagdrempelig en toegankelijk. We willen op zulke middagen iets van blijvende waarde meegeven aan de mensen. Daarom werken we niet alleen met vrijwilligers, maar komt er bijvoorbeeld ook een keer een predikant. Die heeft ervaring met dit soort onderwerpen”, aldus Van der Meulen. De Vries vult haar aan: “Je hoopt mensen uit een parkeerstand te krijgen. Je wilt ze aan het denken zetten door ze als het ware te spiegelen. Uit zulke gesprekken neem je altijd iets mee en dat is het waardevolle van zulke bijeenkomsten.”

Het nieuwe seizoen van Ontmoetingshuis Moderne Devotie is op 27 september om 18.30 uur van start gegaan met een bijeenkomst op de Agnietenberg. Dit was inclusief een rondleiding in het Thomas a Kempis Museum (waar Thomas, een Zwolse kloosterling, leefde als monnik), inclusief een gezamenlijke warme maaltijd. 

Aanmelden voor volgende bijeenkomsten kan via de website: www.ontmoetingshuismodernedevotie.nl. Daar staat ook het najaarsprogramma van het Ontmoetingshuis Moderne Devotie. 

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 23 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 28 mei, 08:27