Afbeelding
Foto: Joop van Putten

Nieuwste laserfilmprojectoren voor Fraterhuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Filmtheater Fraterhuis bestaat deze maand 44 jaar en dat wordt gevierd met de komst van twee splinternieuwe filmprojectoren. “Het zijn de beste die op dit moment te krijgen zijn”, aldus het Fraterhuis.

De installatie van de projectoren kostte een paar dagen waardoor er geen films te zien waren, maar nu is het Fraterhuis weer elke dag geopend. Het beeld wordt met laser op het doek geprojecteerd en is daardoor haarscherp. Henriëtte Boerhof, directeur van het Fraterhuis: “De laserprojectoren zijn van het merk Christie, uitgerust met Dolby techniek en samen is dat de top op dit gebied. En dat zie je direct in de filmzaal.”

Precies 44 jaar geleden, in oktober 1979, nam een groep Zwollenaren het initiatief voor de start van een filmtheater. Onder hen waren een socioloog, een betonwerker en een verpleegkundige. Directeur Boerhof: “Het filmtheater werd toen en wordt nu nog steeds gedragen door de Zwollenaren zelf. Door het publiek natuurlijk, maar ook door de vrijwilligers die hier elke dag aan de slag zijn. Tegelijkertijd staan we aan de vooravond van een groot nieuw project waar we heel veel zin in hebben.”

Er wordt hard gewerkt aan de nieuwbouwplannen voor het Filmtheater op de plek van het oude V&D gebouw in het centrum van de stad. Daar krijgt Het Fraterhuis vijf filmzalen en ruimte voor extra activiteiten, zoals de Fraterhuis Academie, de Fraterhuis Talks voor jongeren en speciale bijeenkomsten. “Het wordt een plek waar Zwolle trots op kan zijn. Een culturele ankerplaats waar heel veel gaat gebeuren”, zegt Boerhof.

De installatie van de nieuwe projectoren laat zien dat er niet gewacht wordt op de nieuwbouw. De vernieuwing en modernisering van het Fraterhuis is al van start gegaan. Boerhof: “Naast het reguliere aanbod organiseren we steeds vaker speciale voorstellingen en bijeenkomsten. En we zijn nu achter de schermen druk met een hele vernieuwde website. Het Fraterhuis is al 44 jaar een begrip in Zwolle en we zijn nog lang niet uitgegroeid.”

Gerard Meijeringh