Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Ontluikende liefde en einde aan eenzaamheid bij Vier het Leven

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Een dame van over de honderd die hem haar smartphone in de hand drukt om haar op de foto te zetten. Of twee alleenstaande senioren die verliefd op elkaar werden dankzij een avondje uit. Erik Mennega heeft in zijn werk voor Stichting Vier het Leven al heel wat leuke anekdotes weten te verzamelen. Komende zondag 12 november is het tijd voor het jubileumfeest van de stichting in Zwolle. Al vijftien jaar pikken vrijwilligers senioren thuis op zodat die een avond uit kunnen. 

De gemiddelde deelnemer is 83 jaar. Mennega zelf is in hun ogen jong, met zijn 31 jaar. Drieënhalve dag in de week coördineert hij de inzet van vrijwilligers in Friesland, Meppel, Steenwijk en Zwolle. En in de weekenden springt hij geregeld zelf als vrijwilliger in de auto om senioren namens de stichting naar het theater, het museum of de bioscoop te brengen. “Of ik over een jaar veertig zelf mee wil met Stichting Vier het Leven? Jazeker. Het is echt heel leuk! ‘Dat jij dit werk doet’, zeggen de senioren geregeld tegen mij. ‘Je bent nog zo jong.’ Maar ik vind het leuk en dankbaar werk. Een deel van deze mensen zou anders niet eens de deur uit komen.”

Eenzaamheid voorkomen

Daarmee stipt hij meteen aan waarom de stichting in de afgelopen vijftien jaar alleen maar meer en meer Zwolse senioren aantrekt. “Mensen worden steeds ouder en er zijn dus steeds meer senioren. In de zorg is er een personeelstekort. Dat betekent dat steeds meer ouderen alleen thuis zijn. Wij helpen ze de deur uit gaan en anderen te ontmoeten, door ze op te halen en thuis te brengen. Laatst had ik twee dames op de achterbank en die zeiden ‘wij voelen ons net een koningin. Zó leuk dat jij ons ophaalt’. Zo zie je maar weer hoe speciaal zo’n avond uit voor deze groep mensen is”, zegt Mennega.

Jubileum
De vaste gasten van Vier het Leven kregen een uitnodiging voor het jubileum-uitstapje. “De Groote Sociëteit in Zwolle zit komende zondag vol”, vertelt Mennega. ‘We beginnen met koffie, thee en gebak. Het duo Beth en Flo treedt op. Daarna is er een drankje met kaas en worst. Het wordt een feest.” De feestelijke middag is mede mogelijk gemaakt door onder meer het Zwolse fonds De Gasthuizen. “Zonder de fondsen en subsidies kunnen wij niet bestaan. We zijn heel blij met de hulp van De Gasthuizen. Van die bijdrage hebben we Beth en Flo kunnen inhuren.”

Toekomst

De toekomstplannen van de stichting zijn om de komende jaren het goede werk met volle kracht voort te zetten. “Het aantal deelnemers stijgt alleen maar en dat zal zo doorgaan. Dit jaar hebben we in heel Nederland al 30.000 mensen mee uit genomen”, zegt Mennega.

Liefde

Naast alle leuke ontmoetingen, culturele avonden en andere feestelijkheden, staat er voor Mennega één ding met stip op nummer één: “Het mooiste dat de stichting heeft voortgebracht is toch wel dat er een nieuwe liefde is ontstaan. Een man en een vrouw die elkaar nog niet kenden, gingen allebei mee naar het theater. Daar ontmoetten ze elkaar en raakten ze aan de praat. Ze vonden het zo gezellig dat ze nog eens naar het theater gingen, maar dan met zijn tweeën. De keer daarna dat Vier het Leven een uitstapje organiseerde, meldden zij zich allebei weer aan. Maar toen moest de vrijwilliger ze van één en hetzelfde adres ophalen”, zegt Mennega met een enthousiaste lach.

Aanmelden

Senioren die ook naar het theater, de bioscoop of het museum willen, kunnen zich aanmelden bij Stichting Vier het Leven via 035-5245156 of www.4hetleven.nl. Het lidmaatschap is gratis, de entreekaartjes betalen senioren zelf. Er is daarnaast een kleine opslag om de organisatiekosten deels te dekken.

Afbeelding

Gerard Meijeringh