Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Sommige ouderen zijn niet meer in staat om culturele uitstapjes te maken, maar zouden dat heel graag willen doen. Voor deze groep biedt Stichting Vier het Leven soelaas. Deze stichting is al vijftien jaar actief in Zwolle en viert op 12 november het jubileum.

Margriet Kleefstra is in de regio Zwolle lokaal coördinator namens Stichting Vier het Leven in Zwolle. In de loop der jaren heeft de stichting heel wat ouderen veel cultureel plezier verschaft. De coronaperiode was echter een mindere tijd voor Stichting Vier het Leven. “Door corona is het gastenbestand teruggelopen. Dat is nog niet aangevuld”, aldus Kleefstra.

Het heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat lang niet alle ouderen op de hoogte zijn van de mogelijkheden die de stichting biedt. Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor 65-plussers. 

Het credo van Stichting Vier het Leven luidt: ‘Samen uit, samen genieten’. “Mensen worden thuis opgehaald, bij het desbetreffende theater, museum of bioscoop afgezet, naar de juiste zitplaats begeleid en ook weer thuis gebracht. Zo kunnen mensen genieten van een onbezorgd uitje”, aldus Marjo Diender (PR) van Stichting Vier het Leven in Zwolle.

Stichting Vier het Leven is een landelijke organisatie, waarbij vrijwilligers in verschillende regio’s actief zijn. “In onze regio Zwolle zijn dat 30 vrijwilligers. Landelijk ligt het aantal op 1.700”, vertelt Kleefstra. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de stichting, dienen ouders zich eerst in te schrijven. Dat kan telefonisch via 035 524 51 56 of via de website www.4hetleven.nl. 

Mensen kunnen geheel vrijblijvend het programma van de desbetreffende regio aanvragen. Om de drie maanden wordt een nieuw programma aangeboden. De activiteiten variëren van concerten, films, theatervoorstellingen en bezoek aan musea.

Om de drempel zo laag mogelijk te houden, worden getracht de vergoeding voor de ouderen zo laag mogelijk te houden. Het bedrag is inclusief het kaartje, consumpties, vervoer en bespreekkosten. Alles bij elkaar is het bedrag per activiteit een deel van de werkelijke kosten. Daarom is de stichting afhankelijk van financiële steun van gemeenten, bedrijven, fondsen en donateurs. 

Het nieuwe programma in Zwolle begint op donderdag 28 september met de show Queen Must Go On in De Spiegel. In totaal staan er van 28 september tot en met december maar liefst 24 activiteiten op het programma. 

Margriet Kleefstra en Marjo Diender zijn blij dat via Stichting Vier het Leven zoveel ouderen onbezorgd kunnen genieten van een gezellige middag of avondje uit. In Zwolle kan dat al bijna vijftien jaar en dat is reden voor een feestje.

Op 12 november wordt het jubileum gevierd in de Groote Societeit Zwolle in de vorm van een theatermiddag. “Er komen 25 vrijwilligers en we hopen 75 ouderen”, aldus Kleefstra.
Gerard Meijeringh

Afbeelding
Workshop 'Stralend jezelf zijn' op 27 januari in Zwolle Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Traditionele 'Festivals of Lessons and Carols' in Peperbus Nieuws Ingezonden 1 dec., 22:00
Afbeelding
Koerswijziging Fraterhuis: Gemeente zoekt nieuwe locatie Fraterhuis in Broerenkwartier Algemeen 1 dec., 16:40
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43
Afbeelding
Nieuwjaarbijeenkomst gemeente Zwolle op dinsdag 2 januari Algemeen 1 dec., 11:35