Afbeelding
Foto: Aangeleved

Jubilerend Caecilia Zwolle presenteert jubileumboek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - ‘Ik zag Caecilia komen …’ is de titel van het jubileumboek dat auteur Frank Inklaar afgelopen zaterdag presenteerde tijdens een intiem jubileumfeest van en voor de leden van Caecilia in de Groote Sociëteit. 

Misschien was ‘komen en af en toe ook gaan’ wel een passender titel geweest, want in die anderhalve eeuw is het koor ook een paar keer gestopt, zo blijkt uit het boek. Om even later weer heropgericht te worden. Geldzorgen zijn een constante in Caecilia’s lange leven.

Het feest begon met een officieel gedeelte met toespraken van de voorzitter Dick de Koning, burgemeester Snijders en Herman te Pas van het Fonds Cultuurhistorie Zwolle. De burgemeester kreeg het eerste exemplaar van het jubileumboek aangeboden. Het verschijnen van dit boek werd mogelijk gemaakt door een subsidie van Cultuurhistorie Zwolle. Alle drie benadrukten ze de bijzondere plaats die Toonkunst Caecilia inneemt binnen het Zwolse culturele leven als vertolker van grote klassieke koorwerken door geoefende amateurzangers en begeleid door professionele musici.

Het boek begint met een kort voorwoord van oud-Zwollenaar Ton Koopman, die zijn allereerste Matthäus-Passion bij Caecilia hoorde (en daarna vaak zelf uitvoerde) en van beschermvrouwe Heleen Koele, de Zwolse diva die vaak als sopraan-solist met Caecilia optreedt. Koele zorgde, samen met haar vaste pianist Bernhard Touwen, ook voor de ludieke muzikale omlijsting van het feest.

Met het feest kregen de leden van Caecillia loon naar werken, want het was een druk jaar voor de zangers met optredens tijdens het festival Zwolle Zingt!, een Matthäus Pre-Party en uiteraard de Matthäus-Passion zelf. En verder met openluchtoptredens bij de Dodenherdenking, de Indië en Nieuw-Guinea-herdenking en Open Monumentendag.

Dat de koorleden van vele markten thuis zijn, blijkt wel uit het feit dat de jubileumcommissie niet alleen het hele feestprogramma had georganiseerd, maar zelf ook een heerlijk vijfgangendiner had gekookt. “Hopelijk is iedereen weer goed opgeladen, want vanaf nu moet er weer hard worden gestudeerd voor een spetterende afsluiting van het jubileumjaar: het ‘Weihnachtsoratorium’ van Bach in het Academiehuis op 8 december”, aldus Caecilia.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14