Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Peter en Dina Buter leerden elkaar kennen op school en zijn 65 jaar getrouwd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het echtpaar Peter Buter en Dina Buter-Kersten is vandaag 65 jaar getrouwd. Burgemeester Peter Snijders ging bij ze langs om hen persoonlijk te feliciteren met dit heugelijke feit.

Peter Buter is geboren in 1939 in Zwolle. Dina Buter-Kersten is in hetzelfde jaar geboren in Velp (gemeente Rheden). Ze hebben elkaar leren kennen op school in Zwolle. Op 29 november 1958 is het echtpaar getrouwd in de Schepenzaal op het Stadhuis in Zwolle.

Na hun trouwen is het stel gaan wonen bij de ouders van Dina aan de Hoogstraat. Hun beide dochters zijn hier ook geboren. In 1963 zijn ze verhuisd naar de Geert Grotestraat in Diezerpoort. Twee jaar later verhuisden ze weer, naar de Klooienberglaan in Holtenbroek. Daar is hun zoon geboren. Sinds 1972 wonen ze aan de Scheldelaan in Aa-landen.

Dina Buter was verkoopster bij Stoffenpalet en bij de V&D in de Diezerstraat. Daarnaast heeft ze zich jarenlang ingezet als vrijwilliger bij de Veilig Verkeer Nederland afdeling in Zwolle.

Peter Buter heeft eerst bij de NS gewerkt. Hij is begonnen op de afdeling Vracht- en expresgoederen. Vervolgens ging hij aan de slag bij Plaatskaarten en later werd hij perronopzichter. In 1965 ging hij aan de slag bij de provincie Overijssel bij de onderafdeling Verkeer Bureau Wegenverkeersweg waar hij 25 jaar gewerkt heeft. De laatst acht jaar van zijn loopbaan was hij Adviseur verkeersveiligheid bij Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel. Net als zijn vrouw is Peter Buter ook actief geweest voor Veilig Verkeer Nederland. Van 1968 tot 2001 was hij bestuurslid geweest en vanaf 2001 vrijwilliger Consulent Verkeersveiligheid voor drie provincies (Overijssel, Gelderland en Flevoland).

Dina Buter deed aan tennis, aerobics en pilatus. Daarnaast houdt ze van puzzelen en planten. Peter Buter houdt van sport, met name van tennis en aerobics. Verder houdt hij ervan om videomontages te maken en presentaties over verkeersveiligheid. Met zijn tennisteam heeft hij meerdere keren meegedaan aan de Europese Kampioenschappen voor 60+, 65+ en 70+. Ook neemt hij deel aan de Wereldkampioenschappen seniorentennis namens het Nederlandse Veteranen tennisteam. Hij tennist ook nog in Duitsland bij de Heren 80+. Op 26 april 2023 heeft hij een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Vanaf oktober dit jaar zet Peter Buter zich in als vrijwilliger voor ZwolleDoet!.

De twee dochters van het echtpaar wonen in Duitsland en Frankrijk, hun zoon in Noord-Brabant. Inmiddels heeft het echtpaar negen kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40