Afbeelding
Foto: Elske Bootsma

Talkshow ‘Steevast op Zondag’ even terug van weggeweest bij jubileumviering ZHV

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De Zwols Historische Vereniging (ZHV) heeft zondag het 40-jarig jubileum gevierd in Odeon. Dat gebeurde met een revival van de vroegere talkshow ‘Steevast op Zondag’. Daarnaast werd een jubileumnummer van het Zwols Historisch Tijdschrift gemaakt. Wethouder Monique Schuttenbeld nam de bijzondere uitgave in ontvangst.

In de afgelopen 40 jaar werd ruim 160 keer het Zwols Historisch Tijdschrift uitgegeven, goed voor een dikke duizend artikelen over alle facetten van de Zwolse historie. Het 40-jarig jubileum was een mooie gelegenheid voor de redactie om een speciale uitgave samen te stellen. Aan Annet Bootsma de taak om een uitgave met interessante artikelen samen te stellen. Ze nam drie jaar geleden afscheid van de redactie, maar was graag bereid om een belangrijke bijdrage te leveren aan de jubileumuitgave. 

Bootsma selecteerde diverse artikelen die een representatief beeld geven van het Zwols Historisch Tijdschrift, zoals een verhaal van Steven ten Veen over de burgemeesters van Zwolle, een artikel over Thorbecke van Hans Knoester en een indrukwekkend verhaal van Wil Cornelissen over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Na de uitreiking van het tijdschrift was het tijd voor het speciale theaterprogramma. Terug naar de jaren tachtig en negentig , toen ‘Steevast op Zondag’, gepresenteerd door oud-journalist Steven ten Veen, zeer succesvol was. Eén zondag in de maand stond Odeon toen in het teken van het de talkshow. Het 40-jarig bestaan van ZHV was een goede reden om ‘Steevast op Zondag’ uit de kast te halen met presentator Steven ter Veen. En uiteraard net als vroeger met spraakmakende gasten. Dit keer met Gait Rigter, Cees Meijntjes en Wim Koster. Het geheel werd omlijst met Zwolse liedjes.

In veertig jaar heeft ZHV een schat aan historische informatie verzameld. De vereniging bestaat uit een grote groep enthousiaste leden, al zou die best nog wat groter mogen zijn. “We hebben een stabiel ledenaantal van 900 mensen. Eigenlijk is dat nog weinig. We hebben zo’n 130.000 inwoners in Zwolle. Als 1 procent lid zou worden, dan zijn we helemaal gelukkig”, aldus ZHV-bestuurslid Jan Kam.

Gerard Meijeringh