De muurschildering aan de binnenkant van de gevangenismuur.
De muurschildering aan de binnenkant van de gevangenismuur. Foto: Aangeleverd

Vrolijk uitzicht gedetineerden door schilderproject

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Een deel van de gedetineerden in penitentiaire inrichting (PI) Zwolle heeft dankzij een schilderproject een nieuw uitzicht. Aan de binnenkant van de gevangenismuur zijn twee kleurrijke schilderwerken van elk achttien meter breed aangebracht. De muurschilderingen zijn gemaakt door gedetineerden en studenten.

“Je kunt er wel even in ronddwalen”, zegt de Zwolse studentenpastor Martin Jans over het eindresultaat. “De muurschilderingen staan symbool voor het favoriete uitzicht en de verlangens naar uitzicht die gedetineerden met hulp van studenten bedacht hebben.”

Het kunstproject met de naam Uitzicht is een initiatief van het Studentenpastoraat Zwolle en de Dienst Geestelijke Verzorging van PI Zwolle. Het idee werd voorgelegd aan de gevangenisdirectie en die was meteen enthousiast. Directielid Peter Schelkers: “Vanuit de cellen werd voorheen aangekeken tegen een kale, lege muur. Dankzij dit project is het uitzicht nu een stuk vrolijker en hebben gedetineerden uitzicht op het leven achter de gevangenismuur, waar ze straks na het uitzitten van hun straf weer deel van kunnen uitmaken.”

De studentenpastor vond in Windesheim en de kunstacademie ArtEz in Zwolle studenten die vrijwillig in eigen tijd mee wilden helpen. “Ons doel was tweeledig”, vertelt Jans. “We wilden het uitzicht van gedetineerden veranderen en we wilden zorgen voor ontmoeting tussen gedetineerden en studenten. Beide doelen zijn gehaald. Er zijn hele goede gesprekken gevoerd en er is uitstekend met elkaar samengewerkt. Voor beide groepen was dit heel waardevol. Complimenten ook voor het gevangenispersoneel. Zij hebben dit project mede mogelijk gemaakt en prima begeleid. Een ladder of steiger bij de muur is natuurlijk niet gebruikelijk binnen een gevangenis.” 

Inmiddels zijn de muurschilderingen gereed, maar daar heeft heel wat werk ingezeten. Jans: “Het project is gestart met twee workshops onder leiding van de kunstenaars Miranda Blaak en Johan Steller, waarbij gedetineerden en studenten hun favoriete uitzicht mochten tekenen. Tijdens de workshops zijn de ideeën uitgewerkt tot een gezamenlijk ontwerp voor de gevangenismuur. Vervolgens is er op vijf zaterdagen met veel enthousiasme geschilderd door de deelnemers. Het resultaat mag er zijn. Samen hebben we gezorgd voor een nieuw uitzicht voor de gedetineerden.”   

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40