De muurschildering aan de binnenkant van de gevangenismuur.
De muurschildering aan de binnenkant van de gevangenismuur. Foto: Aangeleverd

Vrolijk uitzicht gedetineerden door schilderproject

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Een deel van de gedetineerden in penitentiaire inrichting (PI) Zwolle heeft dankzij een schilderproject een nieuw uitzicht. Aan de binnenkant van de gevangenismuur zijn twee kleurrijke schilderwerken van elk achttien meter breed aangebracht. De muurschilderingen zijn gemaakt door gedetineerden en studenten.

“Je kunt er wel even in ronddwalen”, zegt de Zwolse studentenpastor Martin Jans over het eindresultaat. “De muurschilderingen staan symbool voor het favoriete uitzicht en de verlangens naar uitzicht die gedetineerden met hulp van studenten bedacht hebben.”

Het kunstproject met de naam Uitzicht is een initiatief van het Studentenpastoraat Zwolle en de Dienst Geestelijke Verzorging van PI Zwolle. Het idee werd voorgelegd aan de gevangenisdirectie en die was meteen enthousiast. Directielid Peter Schelkers: “Vanuit de cellen werd voorheen aangekeken tegen een kale, lege muur. Dankzij dit project is het uitzicht nu een stuk vrolijker en hebben gedetineerden uitzicht op het leven achter de gevangenismuur, waar ze straks na het uitzitten van hun straf weer deel van kunnen uitmaken.”

De studentenpastor vond in Windesheim en de kunstacademie ArtEz in Zwolle studenten die vrijwillig in eigen tijd mee wilden helpen. “Ons doel was tweeledig”, vertelt Jans. “We wilden het uitzicht van gedetineerden veranderen en we wilden zorgen voor ontmoeting tussen gedetineerden en studenten. Beide doelen zijn gehaald. Er zijn hele goede gesprekken gevoerd en er is uitstekend met elkaar samengewerkt. Voor beide groepen was dit heel waardevol. Complimenten ook voor het gevangenispersoneel. Zij hebben dit project mede mogelijk gemaakt en prima begeleid. Een ladder of steiger bij de muur is natuurlijk niet gebruikelijk binnen een gevangenis.” 

Inmiddels zijn de muurschilderingen gereed, maar daar heeft heel wat werk ingezeten. Jans: “Het project is gestart met twee workshops onder leiding van de kunstenaars Miranda Blaak en Johan Steller, waarbij gedetineerden en studenten hun favoriete uitzicht mochten tekenen. Tijdens de workshops zijn de ideeën uitgewerkt tot een gezamenlijk ontwerp voor de gevangenismuur. Vervolgens is er op vijf zaterdagen met veel enthousiasme geschilderd door de deelnemers. Het resultaat mag er zijn. Samen hebben we gezorgd voor een nieuw uitzicht voor de gedetineerden.”   

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14