Jeroen Hulshof en Clara de Vries staan te popelen om te beginnen met de zangleergang.
Jeroen Hulshof en Clara de Vries staan te popelen om te beginnen met de zangleergang. Foto: Gerard Meijeringh

Groot Mannenkoor Zwolle komt met zangopleiding voor beginners

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zelf spreken ze van iets unieks in Nederland. Een vereniging die een vrije zangschool opricht. Het Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) gaat dit in de praktijk brengen. Een zangleergang voor mannen met geen of weinig ervaring. Doel is om het zangniveau in Zwolle en de regio omhoog te tillen. Dat het project eventueel nieuwe leden oplevert, is mooi meegenomen.

GMZ heeft niets aan het toeval overgelaten. Deelnemers worden bij de hand genomen door professionals. Dit zijn Clara de Vries en Jeroen Hulshof. De Vries is zangpedagoge, sopraan en soliste. Ze is leerling van de beroemde Aafje Heynis. Ze is een veelgevraagd solist bij diverse koren en orkesten en treedt veel op. Hulshof is de dirigent van GMZ. Hij is opgeleid door beroemde Russische concertpianisten en is zelf ook een bekend concertpianist. 

“Dit is een vervolg op een clinic die was gericht op ledenwerving. De insteek is nu anders. Tijdens de coronaperiode waren er weinig activiteiten en hebben verenigingen veel leden verloren. Wij willen de zangwereld in Zwolle en in de regio een stimulans geven via onze vrije zangschool. Daar hebben anderen ook wat aan. Dat straalt ook op onszelf af. Als dit lukt, dan krijgt de vrije zangschool zeker een vervolg. Dan gaan we vrolijk door en gaan we het ieder jaar half jaar organiseren”, aldus GMZ-voorzitter Gerrit Teunis. 

De vrije zangschool bestaat uit acht lessen. Elke les duurt anderhalf uur. De les wordt steeds in tweeën geknipt. Zangles van De Vries en zangtheorie van Hulshorst. “Het doel is om mensen wat te leren en enthousiast te maken”, aldus Teunis. Hulshof vervolgt: Deelnemers kunnen ervaren hoe het is om in een koor te zitten. De cursus is gericht op mensen die geen ervaring hebben, maar gevorderden zijn ook welkom.” Daarnaast richt GMZ zich ook op mensen die een zetje nodig hebben. “Voor mensen die uit zichzelf niet de beweging maken naar een koor kan dit de trigger zijn”, aldus Hulshof. 

De cursus wordt afgesloten in Odeon. Op 8 juni geeft GMZ een concert in de schouwburg. Cursisten van de vrije zangschool doen dan ook mee. Dat is op de dag van de Zwolse marathon. “Vorig jaar hadden we op deze dag een inloopconcert. Dat was een groot succes. De koppeling met de halve marathon werkt prima. Mensen willen toch naar de stad voor de halve marathon en gaan dan eerst bij ons in Odeon kijken”, aldus Teunis.
Er wordt een beginnerscursus aangeboden. De speciale methode ‘Ontdek je stem’ van Nadia Loenders en Hennie Ramaekers vormt de leidraad. Laatstgenoemde was de vorige dirigent van GMZ en stopte drie jaar geleden bij het mannenkoor. “Maar we doen niet alles volgens het boekje. We hebben ook eigen informatie en oefeningen. We hopen op veel aanmeldingen en een zeer geslaagd concert. En wellicht levert het ons nieuwe leden op”, aldus Hulshof.

De start van de vrije zangschool is op 25 maart. Mensen kunnen zich opgeven tot en met 20 maart via het mailadres info@grootmannenkoorzwolle.nl. Telefonisch kan ook via 06 22668563 of 06 55116876.

Gerard Meijeringh