Een deelnemer slalomt over het circuit.
Een deelnemer slalomt over het circuit. Foto: Pedro Sluiter

VVN start ook in Zwolle met lessen scootmobiel rijden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De opfriscursussen rijvaardigheid van VVN zijn in Zwolle al jaren een groot succes. Deze worden vier keer per jaar georganiseerd en per keer doen er 160 deelnemers mee. Ben de Vlugt, sinds een jaar in het bestuur van de VVN, kreeg de opdracht om in Zwolle ook scootmobiel cursussen te organiseren. Vorige week ging de allereerste cursus van start op de parkeerplaats van de Siggels in Zwolle. 

(door Annelies Kalisvaart)

De Vlugt heeft contact gezocht met ergotherapeut Elise Ruiter die vervolgens een cursus heeft ontwikkeld. Daarnaast heeft hij instanties benaderd, zoals het Sociaal Wijkteam, Welzorg, Mira, en een locatie in Stadshagen en in Zwolle-Zuid geregeld. De vrijwilligers vond de Vlugt in zijn directe kring, waaronder zijn vrouw, broer, zwager, schoonzus e.a. vrijwilligers. Scootmobielrijders zijn via een brief van de gemeente benaderd en 32 mensen hebben zich aangemeld. Komende tijd starten er vier groepen van acht deelnemers. Nu vinden de cursussen alleen nog in Stadshagen en Zwolle-Zuid plaats, maar op termijn wordt er ook gekeken naar een plek in de Aa-landen.

Gerdien Rots, wethouder van mobiliteit en verkeer, is bij de start van de cursus aanwezig en spreekt de deelnemers bemoedigend toe. ā€œGeweldig dat u weer deel kan nemen aan het verkeer en zelfstandig onderweg kan zijn. Tegelijkertijd zal het ook wat spanning hebben opgeleverd. Grote winst van deze cursus is dat u de scootmobiel goed leert beheersen en de aandacht daar vestigt waar het nodig is, namelijk in het verkeer.ā€ De deelnemers gaan nog even op de foto en vervolgens wordt er al slalommend een circuitje genomen. Ergotherapeut Elise Ruiter kijkt toe. Ze is al ruim 40 jaar ergotherapeut en heeft de cursus in Zwolle ontwikkeld. ā€Mensen die een scootmobiel krijgen, zijn meestal boven de 80 jaar. Het aanleren van de finesses hoe hard je de hendel moet inknijpen kost tijd. Ook het insturen in de bochten en hoe schuin je kan voor je omvalt zijn vaardigheden die oefening vereist. Er worden verschillende ritjes gereden naar onder andere de winkel, maar ook naar de IJssel en bij een helingbaan. De deelnemers komen vier keer bij elkaar waarbij deze vaardigheden geoefend en eigen gemaakt worden zodat de deelnemers uiteindelijk veilig en zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen.ā€

Gerard Meijeringh