Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Van de tribune: In de steek gelaten

· leestijd 1 minuut Algemeen

Dat wat was, komt nooit meer terug. Tien jaar geleden speelden we met bravoure Ajax de Kuip uit en namen we de KNVB beker mee naar de provinciehoofdstad van Overijssel. Die 5-1 overwinning galmt na in herinneringen die langzaam vergelen.

Toch leidden die de gedachten aan toen en de vorm van het huidige Ajax vorige week tot een ongekende vorm van Zwolse stoutmoedigheid. De Amsterdammers waren te pakken en dat zou gebeuren op eerste paasdag 2024.

We troffen dezelfde tegenstander in eigen huis, maar de heldhaftigheid van tien jaar geleden was ver te zoeken. Sterker nog, de kans om het dolend Ajax van nu weer te vernederen op de openingsdag van Pasen, werd niet benut. Als makke paaslammetjes liet de Zwolse trots toe dat de Amsterdammers er met de punten vandoor gingen.

Ik voelde een gigantische teleurstelling. In de steek gelaten door aanvoerder Bram van Polen en zijn maten. Onze aanvoerder had een niet te missen kans vlak voor rust, maar acteerde als een ballerina. Dezelfde Van Polen jankte voor de camera’s van ESPN over de VAR, omdat ze een doelpunt van hem hadden afgekeurd vanwege buitenspel. Kleine eendjes gedrag heet zoiets.

Houd toch op met dat zeuren. Ik schreef het al eerder, de VAR en het scheidsrechterskorps van de KNVB zijn ons dit seizoen niet erg goed gezind. We hadden beslist wat meer punten verdiend. Maar na een draak van een wedstrijd waarin je weer door de ondergrens zakt, houd je je grote waffel. Ga zitten en houd je bek, zingen we regelmatig.

‘Pech, dat krijg je bij een negatieve instelling en geluk bij een positieve instelling’. Deze zin werd ooit uitgesproken door Johan Cruijff, de meester der gevleugelde uitspraken. Ik moest eraan denken toen ik zondagmiddag eieren zocht met de kleinkinderen. PEC heeft geen wereldploeg, maar de instelling is belabberd. Acht wedstrijden op rij zijn niet gewonnen door een verkeerde instelling.

Voor het seizoen heeft PEC Zwolle 9000 seizoenkaarten verkocht. Al die toeschouwers hebben thuis nog nauwelijks waar voor hun geld gekregen. Omdat de druk te hoog is, de trainer te zwak en daardoor de instelling verkeerd. Hoe kun je in hemelsnaam zo slap tegen dit Ajax beginnen?

Er is nog één kans om het seizoen voor het thuispubliek goed te maken. Zaterdagavond om 20.00 uur moet we winnen tegen Excelsior. Met de juiste instelling graag! Bij verlies heb je de poppen aan het dansen.

Gerard Meijeringh