Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Van de tribune: Samen achter PEC

· leestijd 1 minuut Algemeen

Er ligt een grauwsluier over PEC Zwolle. Een grijze waas van irritatie, achterdocht en sarcasme. Dit chagrijn schaadt de club. Over ‘de mooiste club van allemaal’ spraken we in het voorjaar, toen we de promotie vanuit de Keukendivisie vierden. Die eretitel zijn we in rap tempo aan het verspelen. Dat doet veel supporters zeer.

‘Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie’ vlakt af onder de grijze nevel die bijna dagelijks over de club neerdaalt. De sfeer in het stadion komt tegenwoordig uit het uitvak, niet vanaf Noord. Daar is men verwikkeld in een ingewikkelde vete met de clubdirectie.

Het ontbreken van een duidelijke clubstructuur speelt nog steeds. Een commissie heeft nu een soort van ei gelegd, maar het vervolg zal nog wel even duren. Ook de clubfinanciën zijn niet op orde. Een tik over de vingers van de KNVB wordt zwaar uitgemeten in de media. De salarissen van de spelers moeten omlaag. De organisatie is te zwaar opgetuigd.

Stop met jammeren in het openbaar. Treurzingen in de krant heeft geen enkele zin. Wanneer je voortdurend jammert dat het allemaal niets is, ga je in je eigen waanzin geloven. Sleur je velen met je mee in de neerwaartse spiraal.

In het voorjaar voltooide PEC een huzarenstukje door direct weer te promoveren. Dat heeft geld gekost. En prestige opgeleverd. Je maakt mij niet wijs dat er alleen maar nitwitten op kantoor werken. Wel mag er een paar ons meer ervaring aan de dagelijkse leiding worden toegevoegd. Directeur Xander Czaikowski denkt in managementtermen en empathie bestaat voor hem alleen in een woordenboek. Vul zijn kennis aan met iemand die ‘echt Zwols verstaat’. Die kan net die verbinding maken die zo hard nodig is.

PEC heeft ons heel veel vreugde gebracht afgelopen jaar. Laten we dat niet vergeten onder die grauwsluier die ons gevangen houdt. Onder Dick Schreuder hebben we super aanvallend voetbal gezien. We wonnen met 13-0 van Den Bosch. Het jaar was twee weken oud en we speelden in Almelo de tegenstander van de mat. Onze trots heeft in de eredivisie achttien punten bij elkaar gevoetbald. In de laatste wedstrijd van het seizoen liet PEC in de Amsterdamse Arena ons weer glunderen.

Hier is voetbal voor bedoeld. Dat we plezier beleven. Het liefst met elkaar. Dat we samen huilen en lachen. Laten we de gezwollen ego’s in 2023 achterlaten. Weg met het grauw. Niets is groter dan PEC Zwolle. Samen achter de club.

Gerard Meijeringh