Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Van de tribune: Lekker puh!

· leestijd 1 minuut Algemeen

Met omhooggetrokken mondhoeken en ogen vol ongeloof keken we zondagavond in de Amsterdamse Arena naar het scorebord. De uitslag van 2-2 klopte niet. Daar had minstens 2-3 moeten staan. Ajax moest de gedeelde punten koesteren. Als onze schutters voorin wel hun dag hadden gehad, hadden wij voor een vernedering kunnen zorgen die in de buurt kon komen van 20 april 2014.

Jaja, ik weet het. Grootspraak van deze stukjesschrijver. Lekker Puh! Geïnspireerd door Amsterdams voorbeeld. De manier waarop men zondag daar hun doelpunten vierde, was kenmerkend voor Amsterdamse branie, lef en arrogantie. Iets in de trant van “Wij zijn Ajax. Wij zijn de beste”.

Er ging een bonuspunt mee in de bus naar Zwolle. We vierden dat op de terugweg in busje 1 als een overwinning. Omdat we het in de verste verte niet hadden verwacht. De meeste voorspellingen hintten richting een slachtbankscenario. Ajax was eindelijk op dreef, het lek boven water en PEC zo lek als een mandje. Slechts een enkele supporter vertikte het een nederlaag voor eigen team te voorspellen. Ik zelf had me aan 2-3 gewaagd. Lekker Puh!

Toen maandagmorgen de feestroes een beetje was uitgewerkt, kwam tijdens het bekijken van de samenvatting het besef dat Ajax echt blij mocht zijn met dat punt. Onze kansen in met name de eerste helft waren groot, enorm en bijna niet te missen. We hebben het zogenaamd machtige Ajax gespaard. Drie punten hadden we moeten meenemen naar Zwolle. Zondag hebben we onszelf tekort gedaan.

Voetballend waren we nauwelijks minder dan de gevallen kampioenen. En op karakter trok PEC Zwolle het verdiende punt naar zich toe. Lekker Puh! Voor het gemak vergaten we het smadelijke verlies tegen RKC en NEC. Daar tussendoor was er overigens spetterende 0-5 winst in Volendam.

De prestatiecurve van PEC Zwolle doet denken aan de koers van Bitcoins en aanverwante munten. Grillig, onberekenbaar en onvoorspelbaar. PEC Zwolle is de wispelturige eredivisionist, waar weinig peil op valt te trekken. Wanneer je denkt dat er gewonnen kan worden, wordt er verloren. In de rust in Volendam dachten we aan maximaal een puntje, het werden er drie via onder meer een hattrick van Druijf. Dezelfde speler die zondag in de Arena tachtig minuten ruzie had met de bal.

We gaan prettig de feestdagen tegemoet. Onder de kerstboom liggen achttien punten te stralen. Zeven punten verwijderd van rechtstreekse degradatie. Zwartkijkers hebben voorlopig ongelijk gekregen. Bekijk het leven altijd van de zonnige kant. Lekker Puh!

Gerard Meijeringh