Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Van de tribune: Meedogenlozer

· leestijd 1 minuut Algemeen

PEC Zwolle en het begrip meedogenloos vormen geen combinatie. Daarvoor moeten we terug naar de tijd van Ben Hendriks en Rinus Israël. Aanvallers waren toen als de dood wanneer ze tegen dat koppel moesten aantreden. Spijkerhard gingen deze mannen de strijd aan. Bovendien hadden zij uiteraard het voordeel dat er geen VAR toekeek. Dat is nu anders.

Zaterdagavond in Alkmaar. Verdediger Thomas Lam kopt een hoge bal, het leder belandt via de hand van een medespeler voor de voeten van de Alkmaarse spits. Die mist de aangeboden kans. Het spel gaat verder, de VAR roept de scheidsrechter naar de kant. Deze geeft een strafschop: 1-1.

Zaterdagavond in Alkmaar. Op pakweg twintig seconden na is de blessuretijd voorbij. PEC leidt met 2-1. Onze doelman mist de voordraaiende corner. De bal komt bij een uitglijdende Alkmaarder. In wanhoop steekt hij zijn been hoog boven zich uit, controleert de bal en scoort. Op eerbiedige afstand kijken Zwolse spelers toe. Geen meedogenloos blok, maar een weggevertje. Net als in ons thuisduel tegen Heerenveen toen de Friezen ook in reservetijd de gelijkmaker cadeau kregen.

Trainer Jansen repte na afloop over stoom uit z’n oren, in het uitvak voelden we opeens weer onze koude tenen. Teleurstelling sneed de droom over een onverwachte driepunter aan flarden. Ons leven in de eredivisie had er rooskleuriger kunnen uitzien.

De realiteit is dat we twintig punten hebben en dat de concurrentie ons nog steeds in de nek hijgt. Als in april en mei de strijd om degradatie wordt beslist, hoop ik niet dat we door ons vrijgevig gedrag op de blaren komen te zitten. Laten we daar maar even niet aan denken. Positief denken brengt vaak meer dan leven met doemscenario’s. Daarom was ik vorige week ook zo blij met het bericht dat blijde en opgewekte mensen vaak langer leven.

De laatste maanden ben ik ronduit verrast door het bij tijd en wijle verzorgde spel van PEC. Af en toe herken je verzorgd, aanvallend voetbal dat past bij ons DNA. Alleen krijg je geen punten voor complimenten. Wel geeft het meer en meer hoop dat PEC zich staande kan houden. Bonuspunten snoepen in Amsterdam en Alkmaar kan een lucratieve uitkomst hebben aan het eind van het seizoen

Vrijdag kunnen we Vitesse onder ons houden. Er staat nog een rekening open, toen we daar twee minuten voor het einde genadeloosheid misten en een gelijkspel moesten toestaan. Aanpakken die gasten. Zonder mededogen.

Gerard Meijeringh