Afbeelding
Foto: Unsplash

Celstraffen geëist tegen drietal na beroving 17-jarig slachtoffer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Drie knapen van 19 en 21 jaar oud uit Zwolle zetten een pistool tegen het hoofd van een 17-jarige plaatsgenoot en beroven hem van 600 euro, horloge en telefoon. Dat gebeurde afgelopen december in de fietsenkelder van een flat aan de Anthonie Heinsiusstraat in Zwolle. Tegen de drie zijn dinsdag celstraffen van 12 en 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist. 

(door Erik Jan Jansen)

“Een ongelooflijke rotstreek”, zo omschreef een van de rechters wat er gebeurde op 16 december, ergens in de middag. Die dag ging het latere slachtoffer met zijn opa op pad om een partij vuurwerk te kopen. Het vuurwerk was op Snapchat aangeboden door de 19-jarige R.V. uit Zwolle maar bestond helemaal niet. De 19-jarige had met zijn even oude maatje Y.V. (geen familie) en de 21-jarige S.C. een hele andere verrassing bedacht. 

De 17-jarige werd in het portiek opgewacht door de 21-jarige. Die leidde hem naar de fietsenkelder waar hij een harde klap kreeg en R.V. hem bedreigde met een vuurwapen. Daarna werkten de drie hun slachtoffer tegen de grond, haalden zijn zakken leeg en maakten dat ze wegkwamen met de buit. De politie werd al snel ingeschakeld door opa die al die al die tijd voor de flat wachtte tot zijn kleinzoon terug kwam met het vuurwerk. 

Na hun aanhouding wilde het drietal niets zeggen. Daar kwam later verandering in. Zo gaf S.C. dinsdag openlijk toe dat hij het slachtoffer opwachtte en naar de kelder bracht. hij wist wat er ging gebeuren, zei hij. De 19-jarige R.V vertelde dat hij het vuurwapen kocht uit angst voor de oorlog in Oekraïne. Hij gaf ook toe dat hij de nepadvertentie op Snapchat zette en dat hij de klap uitdeelde. 

De enige die dinsdag om de hete brij heen draaide was Y.V. Hij benadrukte dat hij helemaal niets deed en daardoor zich minder schuldig voelt. “Heb je iets gedaan om het te voorkomen? Ben je weggelopen? Ga je nou proberen om hier onderuit te komen?”, reageerde een van de rechters. Uiteindelijk gaf Y.V. wel aan dat hij de strafeis wel terecht vond. 

Voor het slachtoffer was de overval traumatisch. Hij liep een forse achterstand op bij zijn opleiding en kampt nog steeds met psychische problemen. Hij wil ruim 8.000 euro schadevergoeding. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.



--

Gerard Meijeringh