Afbeelding
Foto: Shutterstock

Celstraf geëist voor groepsverkrachtingen en ontucht met meisjes in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Meisjes van soms slechts 14 jaar oud werden volgens het Openbaar Ministerie door een groep jonge mannen in Zwolle seksueel misbruikt. Tegen een 21-jarige man is dinsdag 4 jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Twee meisjes van 16 en 15 jaar oud waren op 6 december 2020 muziek aan het luisteren en aan het praten met drie vrienden in het huis van een van hen in Zwolle. De 15-jarige wordt betast, maar weet de jongen van zich af te duwen. Als zij buiten gaat roken, slaat de sfeer in de woning plots om. Alsof ze het afgesproken hadden trokken de drie jongens hun broek en onderbroek uit. Het 16-jarige meisje moest ook haar broek uitdoen, ‘’anders doen wij het’’. Ze bevroor en had, tegen haar zin, seks met de drie jongens. De jongens stonden naakt in een rijtje achter haar. “Als een treintje”, verklaarde ze. Toen de 15-jarige terug in de kamer kwam, waren de jongens bijna klaar. Ze gingen porno kijken om daarna weer door te kunnen. De twee meiden grepen dat moment aan om de woning te ontvluchten.

Wat hen overkwam, leek te passen in een patroon dat deze groep toepaste. Via een app-groep deelden ze ervaringen met de meisjes die ze opgepikt hadden. In de app-groep werd ook gerept over het doen van ‘spul’ in de drankjes van de meiden. “Daar worden ze botergeil van”, schreef een van hen. Bewijs voor het drogeren van de meisjes was er echter niet. 

Volgens de 21-jarige Wouter Z. was het allemaal grootspraak, stoer doen tegenover vrienden. En ze deelden niet alleen hun ervaringen. “Jij mag er ook gewoon overheen”, schreef Z. aan een van de medeverdachten. Alsof het om mensenhandel ging, zo omschreef de officier van justitie het. Een 14-jarig slachtoffer werd op een avond ‘wel tien keer geneukt’ door Z. en een medeverdachte. Later die avond viel ze flauw in de badkamer. Alle meisjes verklaarden dat ‘nee zeggen’ geen effect had op de jongens. “Ik kon wel 300 keer nee zeggen, het had geen enkel effect’’, verklaarde een van de minderjarige meisjes later bij de politie.

In het strafrechtelijk onderzoek met de naam ‘Ghost’ draait het om zeven slachtoffers en vier verdachten. De vermeende ontucht en verkrachtingen hadden plaats tussen december 2020 en september 2021. Het ging om jonge, maar ook veelal kwetsbare jonge meisjes. Bij enkele van hen was de thuissituatie penibel, één woonde begeleid en een ander had depressieve gedachten. Enkele van de slachtoffers maakten op de zitting gebruik van hun spreekrecht. Het 15-jarige meisje dat betast werd, voelt zich nog altijd schuldig over het moment dat ze de kamer verliet en haar vriendin alleen achterliet met de drie jongens. “Ik heb tot op deze dag slapeloze nachten.” Een ander meisje gaf via haar advocaat aan dat op haar school filmpjes van haar rond gingen. Toen ze de schoolleiding vroeg daartegen op te treden, verwees die haar doodleuk door naar de politie. “Soms voel ik nog jullie handen op mijn lijf en word ik angstig wakker. Ik heb levenslang gekregen en in mijn donkere dagen is dat echt heel zwaar.” Hun verklaringen lieten de verdachte niet koud, bleek later op de zitting. “Ik baal er echt van”, zei hij aangeslagen. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om hen zo veel pijn te doen.”

Overrompeld

Volgens de officier van justitie zijn de verdachten over de slachtoffers heen gewalst. Als groep overrompelden ze de meisjes. Z. had volgens het OM een leidende rol in de groep. Wouter voelt door zijn stoornis in het autismespectrum situaties niet goed aan en was door de ADHD niet in staat zichzelf af te remmen, zei de officier. Onderdeel van de door haar gevraagde voorwaardelijke celstraf is een contactverbod met de slachtoffers. 

Advocaat Umut Yildirim meende dat zijn cliënt van meet af aan als dader is afgeschilderd. Op social media gingen filmpjes rond waarin zijn naam werd genoemd “en er was een prijs op zijn hoofd gezet”. Na 3,5 maand voorarrest is hij ondergedoken, ook omdat hij en zijn familie bedreigd werden. Op veel punten spraken de aangevers zichzelf tegen, zei hij. En alleen de verklaringen van hen zijn onvoldoende om verkrachting bewezen te achten. “Ik heb mogelijk de indruk gegeven dat ik wel wilde”, zei een van de meisjes over de seks.

Ook donderdag staan nog verdachten terecht. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14