Afbeelding
Foto: Unsplash

Zwolle krijgt uitstel in zaak over woningsplitsing Assendorp

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De gemeente hoeft voorlopig geen kamerverhuur mogelijk te maken in een pand aan de Van Ittersumstraat. Dat heeft de Raad van State dinsdag in een spoedprocedure bepaald. De Zwolse rechtbank dwong de gemeente onlangs kamerverhuur in dit pand toe te laten, omdat daarvoor 20 jaar geleden al een vergunning was verleend. Dat recht telde voor de rechtbank zwaarder dan het huidige bestemmingsplan waarin kamerverhuur in het pand verboden is.

Maar dat oordeel van de rechtbank is door de Raad van State geschorst. De gemeente is voorlopig van de druk verlost. De Raad van State zal later in een zogeheten bodemprocedure oordelen of het pand alsnog voor kamerverhuur mag worden gebruikt. Zo niet, dan zal dat waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor de huidige bewoners.

Die gevolgen zijn er overigens nu al, want het pand is nu verdeeld in drie appartementen. Dat is sowieso niet toegestaan. De gemeente kan ieder moment ingrijpen. Voor de eigenaren ligt al een dwangsom klaar. Om hoeveel bewoners van het pand het gaat, kon de gemeente nie zeggen. De gemeente is duidelijk: het pand mag alleen door één huishouden worden bewoond.

Illegale woningsplitsingen

Deze zaak is het begin van een forse reeks rechtszaken die er gaat aankomen. Een woordvoerster van de gemeente maakte bij de Raad van State bekend dat er zeker op 120 adressen binnen de gemeente sprake is van illegale woningsplitsing. “Daarvoor zijn al aanschrijvingen gedaan.” Bij ongeveer vijf adressen is ook sprake van bewoning door kamerhuurders waarvoor eerder een vergunning van de gemeente is verleend.

Daarom vroegen de gemeentewoordvoerders aan de Raad om haast te maken. Het oordeel van de Raad in deze zaak in de Van Ittersumstraat kan namelijk veel helderheid geven over de aanpak van de gemeente bij die andere lopende zaken. Met name in de wijk Assendorp is volgens de gemeente sprake van veel illegale woningsplitsing die de leefbaarheid van de wijk aantast.

Gerard Meijeringh